maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

Az egész történész szakma aggódik a fejlemények miatt.

Európa mostanság súlyos időket él át: a 2014-ben kezdődött ukrán-orosz viszály 2022 februárjában nyílt háborúvá fajult, amely azóta is tart. A világ "nyugati tömb"-ként ismert országai számos gazdasági szankciót vezettek be Oroszország ellen, ám ezek inkább a kontinens gazdaságát roppantották meg, mintsem Oroszországét. Az ukránok egyre kimerültebbek, miközben Európa vezető hatalmai (például Anglia és Németország) miniszterelnökei is egyre gyakrabban emlegetik egy esetleges háború lehetőségét Oroszországgal.

A Háború Pusztítása és hatásai

A háború minden téren pusztít: mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett el a katonai állományában, az ukrán civil lakosság is megszenvedi a konfliktust, történelmi városközpontok bombáztak le, és múzeumok fosztogattak ki.

A háború magyar szempontból is tragikus: egyrészt egyetlen ország sem örül, ha közvetlen szomszédságában fegyveres konfliktus zajlik, másrészt a Kárpátalján élő magyar nemzettestvérek helyzete is aggasztó. Tovább súlyosbítja a helyzetet az Ukrajnából menekülők tömege, akik jelentős terhet rónak a magyar szociális ellátórendszerre.

Etelköz és a Magyar Őstörténet

Van a háborúnak egy kevésbé tárgyalt aspektusa is, nevezetesen az, hogy a konfliktus nagyrészt azon a területen zajlik, amelyet egykor Etelköznek neveztek, és amely a magyarság számára kiemelt jelentőségű volt a honfoglalás előtt. Bár Etelköz földrajzi elhelyezkedéséről sok vita van, hiszen létezéséről főként Nagy Konstantinosz bizánci császár feljegyzéseiből tudunk, az biztos, hogy a mai Ukrajna területén volt:

Árpád és népe itt alakítottak ki központot a Kárpát-medencei bevonulás előtt, és a híres vérszerződés is itt köttetett meg. A területen talált honfoglalás kori magyar leletek is bizonyítják, hogy őseink ezen a vidéken éltek. Az orosz hadsereg által kiürített múzeumok pedig felvetik a lehetőséget, hogy honfoglaló magyarokhoz köthető tárgyak is veszélybe kerültek. A 24.hu alapos videót készített arról, hogyan befolyásolja az Ukrajnában dúló háború a magyar őstörténeti kutatásokat, amelyet IDE kattintva nézhetnek meg.