maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

A legtöbb embernek él a fejében egy kép Jézusról, amit a filmekből, egy festményről, vagy egy szoborról alakított ki magának, de az nem biztos, hogy reális.

A Biblia és más történelmi források sajnos nem szolgáltatnak közvetlen információt Jézus fizikai megjelenéséről, azonban néhány tudományos kutatás és történelmi rekonstrukció segíthet megbecsülni a külső jegyeit, köztük a magasságát is.

A neves kutató, Joan Taylor mélyen belemerült a témába és 2018-ban publikált egy illusztrációt arról, hogyan nézhetett ki Jézus a régészeti adatok és az ókori szövegek alapján. A kép itt látható.

A szakértő ókori érmék és egyiptomi múmiafestmények képeiből is merített, és megállapította, hogy Jézusnak valószínűleg barna szeme, fekete haja és olajbarna bőre volt. Körülbelül 1,65 méter magas lehetett, ami a korszak csontmaradványai alapján a felnőtt férfiak átlaga volt.

„A bibliai Mózest, valamint Dávidot, aki a Biblia szerint megölte Góliátot, jóképű férfiként írták le a héber szentírásban, Jézusról nem nagyon találunk iéyen jelzőket. Ezenkívül Jézus legkorábbi művészi ábrázolásai legalább két évszázaddal a halála keletkeztek, és kevés hiteles információt adnak arról, hogyan nézhetett ki Isten fia”

– írta Taylor könyvében.

Hogy képet kapjon Jézus arcáról, Taylor a régészethez és olyan szövegekhez fordult, amelyek támpontokat adnak a zsidók általános megjelenéséről Júdeában és Egyiptomban abban az időben, amikor Jézus élt. 

A történelmi feljegyzésekből tudjuk, hogy Júdeában a férfiak általában viszonylag rövidre vágott hajat és szakállt viseltek, hogy távol tartsák a tetveket, ami akkoriban nagy probléma volt”

 – mondta Taylor. Valószínűleg Jézus is így tett.

Késsel nyírhatta le a haját és a szakállát, véli a kutató, megjegyezve, hogy az ókori világban az emberek gyakorlottabbak a kések kezelésében, mint manapság.

Jézus a filmekben magas és kék szemű is volt már

Az evangéliumok Jézust asztalosként ábrázolják, aki sokat járt-kelt, de néha nem volt mit ennie. Az aktív életmód és a rendszeres étkezés hiánya miatt valószínűleg vékony volt és kissé izmos. 

Jézus olyan ember lehetett, aki kemény fizikai munkát végzett, nem szabad úgy bemutatni, mint aki elpuhult lett volna, noha sokakban ez a kép alakult ki róla."

Jézus arcának bizonyos aspektusait, például a száját és a szemeit csak a fantázia alkothatja meg, de elképzelhető, hogy ácsmunkája miatt voltak hegek, bőrsérülések az arcán. Taylor szkeptikus az olyan Jézus-ábrázolásokkal kapcsolatban, amelyeken nagyon jóképűnek mutatják a Messiást. Ha Jézus jóképű lett volna, akkor az evangéliumírók vagy más korai keresztény írók ezt leírták volna, ahogy tették azt Mózes és Dávid esetében. 

A filmekben Jézus ábrázolása nagyrészt a kulturális, történelmi és vallási kontextusok, valamint a közönség elvárásai alapján alakult ki. Az idők folyamán többféle ábrázolási mód létezett, amelyek közül néhány ikonikus lett. Sok film Jézust európai vonásokkal ábrázolja: világos bőrrel, hosszú, barna vagy szőke hajjal és szakállal. Ez az ábrázolás a középkori és reneszánsz művészeti hagyományokat tükrözi, amelyek gyakran idealizálták a megjelenését.

Az 1965-ös,  A világ legszebb története (The Greatest Story Ever Told) című moziban Max von Sydow játsza Jézust, a filmben hosszú, szőke hajjal és világos bőrrel jelenik meg, amely megfelel a klasszikus európai ábrázolásnak. Az 1977-es Názáreti Jézusban a Robert Powell által játszott Jézus világos bőrű, kék szemű, hosszú, barna haja van. 

Csak a kétezres évektől kezdik az alkotók autentikusabbá tenni Jézus megjelenését, a filmvásznon, sötétebb bőrrel és hitelesebb ruházattal (Passió, 2004)