Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Spirituális szertartásokra használhatták a Stonehenge köveit, emberi maradványokat találtak a közelében
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A Stonehenge építése és célja körül máig sok a rejtély és számos elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy kik és miért állíthatták rendezett sorrendbe ezeket a monumentális köveket.

A Stonehenge Angliában, Wiltshire megyében található, körülbelül 13 kilométerre északra Salisbury városától. Az ikonikus műemlék könnyen megközelíthető autóval, busszal és vonattal, és népszerű turistacélpont az Egyesült Királyságban. Megépítése több szakaszban zajlott, amelyek nagyjából Kr.e. 3000 és Kr.e. 2000 között történtek. 

Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint a Stonehenge egyfajta ősi csillagvizsgálóként szolgált. Az építmény elhelyezkedése és a kövek orientációja alapján a tudósok azt feltételezik, hogy a napéjegyenlőségek és napfordulók megfigyelésére használták. A nyári napfordulón ugyanis a Nap pontosan a Heel Stone nevű kövön kel fel. A Heel Stone egy különálló kő, amely 4,9 méter magas és súlya körülbelül 35 tonna.

Sok kutató ugyanakkor úgy véli, hogy vallási ceremóniák és rituálék helyszíne lehetett. Ezt az elméletet támasztja alá az a tény, hogy a környéken számos sírt és temetkezési helyet találtak, ami arra utal, hogy a helynek spirituális jelentősége volt.

Más elméletek szerint a Stonehenge közösségi központ volt, ahol az emberek összegyűlhettek ünnepek, események vagy közösségi találkozók alkalmával. Ez a helyszín lehetett az egyik legfontosabb a korabeli társadalmi életben.

Egy másik elmélet szerint gyógyító központként is funkcionálhatott. Az építmény környékén találtak olyan emberi maradványokat, amelyek arra utalnak, hogy súlyos betegségekkel vagy sérülésekkel küzdő emberek érkezhettek ide, talán gyógyulást keresve.

Építésének pontos oka továbbra is a történelem egyik nagy rejtélye marad, célját valószínűleg több tényező és funkció együttesen határozta meg, amely az évszázadok során változhatott is.

Kövei két fő típusba sorolhatók: a sarsen kövek és a kisebb méretű bluestone kövek. A sarsen kövek mérete álagosan 4-5 méter, de néhány elérheti a 7 métert is. Súlyuk 20-25 tonna, de a legnehezebb példány akár 40 tonna is lehet. A bluestone kövek kisebbek, átlagosan 2-3 méter magasak, súlyuk nagyjából 2-4 tonna.

A sarsen köveket valószínűleg mintegy 25 kilométer távolságból szállították a helyszínre, míg a bluestone kövek eredetileg a Wales-i Preseli hegységből származnak, több mint 200 kilométer távolságból. A tudományosan doleritként besorolt ​​Preseli Bluestone egy egyedülálló és ritka sziklaképződmény, amelyet feltűnő kékesszürke árnyalata különböztet meg a többitől.

A bluestone több mint 450 millió éves múltra tekint vissza és egyesek szerint nem csupán geológiai összetétele teszi különlegessé, hanem az a szellemi rezonancia is, amely a magjából fakad. A Stonehenge-et körülvevő misztikus auráról úgy tartják, hogy felerősíti ezeknek a kékköveknek a spirituális energiája, összekapcsolva az emlékművet a spirituális birodalmakkal és a kozmikus energiákkal.

 

Forrás: ThinPlacesTour

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa