maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

A legendás muzsikus öröksége itthon szinte ismeretlen.

Portálunkon különös hangsúlyt fektetünk azon honfitársaink bemutatására, akik kivételes életutat jártak be, legyen szó művészeti vagy tudományos területről. A mai napon egy rendkívül figyelemre méltó személyt mutatunk be, aki egyedüli magyarként még Elvis Presley kísérőzenekarában is szerepelt muzsikusként.

Bacsik Elek: Egy Elfeledett Legenda

Bacsik Elek neve manapság sajnos nem cseng ismerősen, pedig munkássága igazán legendás. 1922-ben született Budapesten, egy zenész cigány családban, és itt tanulta a zenélés mesterségét is. Formális zenei tanulmányait csak alapfokon végezte, a zenélést leginkább családjától és zenésztársaitól sajátította el.

Az alábbi felvétel, ahol Paul Desmond híres szerzeményét, a Take five című jazz-sztenderdet játsza, kiválóan demonstrálja Bacsik fantasztikus muzikalitását, ugyanis az összes hangszeren ő játszik a felvételen:

Több hangszeren is játszott, legmeghatározóbbak a hegedű és a gitár voltak, de brácsán, csellón, nagybőgőn és cimbalmon is játszott. Itthon különböző mulatókban és éjszakai bárokban zenélt, mígnem a kommunista diktatúra miatt 1948-ban elhagyta az országot.

Nemzetközi Karrier és Világhír

Elsőként Ausztriába és Svájcba ment, majd az '50-es években bejárta Európa több országát, végül Franciaországban telepedett le. Itt a jazz egyik központjában, Párizsban játszott, és a legnagyobb nevekkel dolgozott együtt, például Serge Gainsbourggal és Charles Aznavourral.

A '60-as években az Egyesült Államokba költözött, ahol Las Vegasban is fellépett, többek között Elvis Presley kísérőzenekarának tagjaként. Aktív évei alatt Kanadában és Chicagóban is dolgozott, végül 1993-ban hunyt el Illinois államban. Bacsik Elek munkássága és életútja igazi példája annak, hogy a tehetség és az elszántság határokon átívelő sikerhez vezethet.