maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

A Fekete Halálnak nevezett időszakban akár 50 millió ember is meghalhatott Európában.

A fekete halál egy súlyos bakteriális fertőzés, amelyet a Yersinia pestis nevű baktérium okoz. Ez a betegség három fő formában jelentkezhet: szeptikémiás pestis, tüdőpestis és bubópestis, utóbbi a leggyakoribb formája. A tünetek jellegzetesek: fájdalmas, duzzadt nyirokcsomók, amelyek bubó néven ismertek.

A bubópestist antibiotikumokkal, például streptomycinnel, gentamicinnel, vagy doksiciklinnel kezelik, ezek felfedezése előtt azonban súlyos járványok törtek ki ott, ahol felütötte a fejét a kór. A történelem során több nagyobb pestisjárvány is volt, a Justinianus-pestis i.sz. 541-542-ben tombolt a Bizánci Birodalomban és a Földközi-tenger térségében. Becslések szerint a járvány az első hullámában több millió ember halálát okozta. Egyes források szerint akár 25-50 millió ember is meghalhatott két éven belül. 

A Fekete Halálnak nevezett időszakban (1347-1351) Európa, Ázsia és Észak-Afrika különböző részein törtek ki pestisjárványok, az akkori Európában a lakosság közel fele elpusztult, 25-50 millió ember halt meg. 

A harmadik pestisjárvány (1855-1900-as évek eleje) főként Kínát és Indiát érintette, akkor is legalább 12 millió ember halt meg. A harmadik járvány idején már rendelkezésre álltak modernebb orvosi eszközök és tudás, ami segített a betegség megértésében és a terjedés megfékezésében. Ekkor fedezték fel a Yersinia pestis baktériumot és annak terjedési módjait, ami jelentősen csökkentette a halálozási arányt.

Napjainkban is felbukkan a betegség

Ázsiában, Afrikában és Amerikában, de a világ más részein is vannak még olyan területek, ahol diagnosztizálnak bubópestises beteget. Ide tartozik például Madagaszkár, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Peru is. 2017-ben Madagaszkáron tört ki egy jelentős pestisjárvány, amely több száz embert érintett. Ennek része volt a bubópestis és a tüdőpestis is. 

Noha rendkívül ritka betegségről van szó, a mai napig felbukkan: idén márciusban egy új-mexikói férfi halt meg pestisben. Egy oregoni férfit februárban kezeltek bubópestissel, valószínűleg a kedvenc macskája fertőzte meg. A tünetek általában a fertőzést követő egy-hét napon belül jelentkeznek.

Szakértők szerint a pestis megelőzésében kulcsfontosságú a rágcsálók fészkelőhelyeinek megszüntetése az otthonuk, a garázsok és az üdülőterületek körül. 

Okozhat-e újabb világjárványt a pestis?

Az orvosi ellátás fejlődése és a korai felismerés képessége miatt a bubópestis ma már jól kezelhető betegség. Bár a bubópestis még mindig létezik, az orvostudomány és a közegészségügyi rendszerek fejlődése miatt már nem jelent olyan nagy fenyegetést, mint a középkorban és ha minden jól megy, ez így is marad.

Forrás: NBC