Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ezerszám hullanak a macskák Cipruson, és már tudjuk, miért
Borítókép:  Pexels / Illusztráció
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rövid idő alatt több ezer macska pusztult el a közkedvelt üdülőszigeten.

Ciprus a festői panoráma, a kristálytiszta tenger, a mesés strandok szigete. És persze a macskáké, ugyanis a becslések szerint legalább egymillió macska él a szigetországban. A kedvelt turistahelyszíneken is ott vannak, gazdátlanul, de látszólag boldogan süttetik a hasukat egész nap. A közelmúltban azonban történt valami, ami miatt elkezdtek aggódni a helyiek, és az állatvédők segítségét kérték.

Egyre több állaton mutatkoztak meg a levertség jelei, a hasuk felpuffadt és lázasan bújtak el az emberek, valamint társaik elől. A tünetek a fertőző hashártyagyulladásra (FIP) utaltak, ami sajnos gyakori az ivaros, kóbor, kolóniában élő macskák között és az egymás közt terjedő macska-koronavírus okoz.

Az állatorvosok azonban nehezen tudtak magyarázatot adni.

Senki sem tudja, hogy hirtelen miért fertőződött meg és pusztult el a szokásosnál jóval több négylábú a szigeten.

Fél év alatt az állatvédők közel háromszázezer halálesetről számoltak be, bár a helyi állatorvosok ezt a számot drasztikusan lefelé módosították, körülbelül nyolcezerre, még ez is sokkoló szám a helyiek szerint. 

Ezután a ciprusi kormány is belátta, hogy tenni kell valamit. Eldőlt, hogy az emberek számára kifejlesztett SARS-CoV-2, a Covid19-világjárványt okozó vírus elleni gyógyszert a macskákon is alkalmazzák, és a módszer bevált.

A vakcina tehát a FIP esetén is hatékonynak bizonyult, de az orvosok még nem tudták, mi okozhatta a fertőzést. A kutatók egy lehetséges tettest azonosítottak: a macska-koronavírus új törzsét, amely a kutyák pantropikus koronavírusával kereszteződött.

Korábban is jelentettek kutya-macska koronavírus-keresztezést, de ez volt az első eset, hogy létrejöhetett egy minden eddiginél virulensebb változat.

Az esetek gyors növekedése nagy feladat elé állította a ciprusi szakembereket, a vizsgálathoz az Edinburghi Egyetem kutatói és munkatársai is csatlakoztak. 

Az új fertőzés okának meghatározására folyadékmintákat gyűjtöttek a ciprusi klinikákra felvett beteg macskák hasából és gerincéből, és RNS-szekvenálás segítségével keresték a vírus genetikai információit. 

Amit találtak, az egy korábban le nem írt macska-koronavírus volt, amelyet FCoV-23-nak neveztek el, és amely a pCCoV kutyavírusból származó RNS nagy részét tartalmazta. 

Az orvosok azt feltételezik, hogy a mutáció stabilabbá tehette az új vírust az állati gazdaszervezeten kívül, azaz a macskák székletében is sokáig életben maradt és ez okozta a nagyszámú fertőzést.

A szakemberek ugyanakkor leszögezték, hogy a betegség emberre nem veszélyes.

Forrás: Science

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa