Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Megoldódott az 50 éves antarktiszi rejtély: kiderült, mi ütött gigantikus lyukat a jégbe
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az antarktiszi jégben tátongó lyuk negatív jövőképet fest a kutatók szerint.

Az Antarktiszi Weddell-tenger felett, a Maud Rise nevű elsüllyedt csúcs közelében egy hatalmas, Svájc területével megegyező méretű lyuk nyílik meg a leghidegebb, tél hónapokban és heteken át tátong, szabaddá téve az alatta lévő sötét, hideg vizeket. A rejtélyes lyukat először 1974-ben észlelték, és azóta szinte minden évben megjelenik.

A kutatók műholdas felvételek, vízen lebegő, önjáró műszerek segítségével igyekeztek választ kapni arra a kérdésre, hogy mi okozza ezt a ciklikusan visszatérő jelenséget. Úgy tűnik végre megvan a válasz.

Azt már régóta tudjuk, hogy az antarktiszi jég területe hatszorosára nő télen, de csak most derült ki, hogy az erős szél sós vízrétegeket is képes magával húzni a felszínre, amelynek köszönhetően a tengeri jégben lyukak keletkeznek. 

Kiderült, hogy bizonyos években a Weddell–tenger körkörös óceáni áramlata erősebb, mint máskor, így a víz alatti mozgások könnyebben hozzák a sót és a hőt a felszín közelébe. 

Az időről időre megnyíló lyuk egy víz alatti hegy közelében található. Az erősebb tengeri áramlat miatt só kerül a hegyre, a felszínen süvítő szél pedig a felszínre húzza azt. Ez a só elég ahhoz, hogy csökkentse a felszíni víz fagyáspontját, ami így nem fagy meg, mint a körülötte lévő víz és sötétlő lyukként tátong a fehér környezetben. Az így kialakuló téli antarktiszi lyuk mérete nem mindig ugyanakkora, 1974-ben az óriásira nőtt, akkora volt, mint Új-Zéland.

A tengeri emlősök, például a fókák és a bálnák ablakként használják ezeket a réseket, ahol feljöhetnek levegőért. 

A különös látvány azonban rossz előrejelzés a klímakutatók szerint. Azt jósolja, hogy a globális felmelegedés, az egyre erősödő antarktiszi szelek a jövőben még nagyobb lyukakat hozhatnak létre, csökkentve a jég mennyiségét. A folyamatnak pedig komoly hatása lehet a Föld óceánjaira és a vízszint emelkedésére.

A tudósok egy ideje már aggódnak az antarktiszi jég miatt. Az éghajlati modellek már 2014-ben azt sugallták, hogy a kontinensen található óriási nyugat-antarktiszi jégtakaró (WAIS) pusztulásra van ítélve a globális felmelegedés miatt. A tengeri jég gyors csökkenése az elmúlt hat évben igen figyelemre méltó, mivel a jégtakaró az azt megelőző 35 évben alig változott. 
 

Forrás: ScienceAlert

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa