Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Papot kellett hívni a középkori kincshez, végül a tűzoltók is kivonultak a lelet miatt
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Véletlenek sorozata vezetett oda, hogy a 900 éves lelet ismét emberi kézbe kerülhetett.

Ezüst tuskókkal, aranygyűrűkkel és több ezer ezüstpénzzel teli középkori kincsre bukkantak egy lengyel kukoricatáblán. A közel 900 éves leletet Słuszkówban, egy lengyel falu határában fedezte fel egy régész, egy pap és a helyi tűzoltók. Az egyik aranygyűrűn cirill betűs felirat állt: „Uram, segíts a szolgádnak, Mariának.” Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy az egyedi készítésű pénz valószínűleg egy hercegnőé volt.

Az újonnan talált kincs több mint 6600 tárgyból áll. Az ezüst három vászonzacskóba volt csomagolva, amit és egy kerámiaedénybe rejtettek. 

Adam Kędzierski, a Lengyel Tudományos Akadémia régésze szerint egy helyi pap segítsége nélkül nem találták volna meg a kincset. A szakember 2020 novemberében azért látogatott el a fluab, hogy egy 1935-ben felfedezett középkori kincsről gyűjtsön információkat. Jan Stachowiak pappal való beszélgetése közben, egészen véletlenül került szóba, hogy a helyi legendárium szerint van egy másik kincs is a környéken.

A csapat fémdetektorral kutatta át azt a területet, amit a mítosz és a pap megemlített, majd eljutottak egy kukorica ültetvényhez, ahol bejelzett a kereső. Harminc centiméter mélyen bukkant elő a középkori kincsekkel teli kerámia edény, mondani sem kell, milyen üdvrivalgásban törtek ki a felfedezők.

Miután felmérték, hogy pontosan mivel is van dolguk, hívták a helyi tűzoltókat hívtak, hogy őrizzék azt az ásatás végéig.

A kincsben található érmék többsége a 11. század végéről vagy a 12. század elejéről származó dénár, de voltak cseh, dán, magyar és német érmék is, köztük III. Henrik német királyt ábrázoló érme. 

A kincs legritkább darabjai egy magas rangú lengyel államférfi, Sieciech dénárjai voltak, aki 1079 és 1102 között szolgálta Lengyelország hercegét.

A kincs legnagyobb szenzációja négy aranygyűrű. 

Az arany ékszerek rendkívül ritkák voltak Lengyelországban a kora középkorban, a megtalált gyűrűk valószínűleg a Piast-dinasztiához tartoztak. Az egyik gyűrű talán Zbigniew lengyel herceg nagyanyjáé, Dobroniega Mariáé, Nagy Vlagyimir kijevi herceg lányáé volt. A kincsről fotók is készültek.

A felfedezés arra utal, hogy Słuszków fontosabb szerepet játszott a történelemben, mint korábban gondolták a történészek. Elképzelhető, hogy egy magasrangú tisztségviselő élt a faluban, vagy Zbigniew herceg ideiglenes lakhelye lehetett. 

A helyi gazdák meséltek a régészeknek a földjeiken talált kora középkori edényekről is, ami a környéken lévő kőépületek maradványaira utalhat.

Forrás: LS

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa