Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ezért fáj annyira, amikor véget ér a kedvenc sorozatunk, kutatók viszgálták a jelenséget
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A kedvenc sorozatunk vége olyan stresszt okoz, mintha egy régi, jó ismerősünket veszítettük volna el.

Mindenki számára ismerős lehet az a kellemetlen érzés, amikor véget ér egy kedvelt sorozat. Így van ez akkor is, ha csak egy évadot élt meg a produkció és akkor is, ha már évtizedek óta a képernyő elé csábított minket. Sokan úgy próbálják meg elkerülni a rossz érzést, hogy nem, vagy csak hosszabb idő elteltével nézik meg a legutolsó epizódot, esetleg elölről kezdik az egész sorozatot vagy próbálnak gyorsan keresni egy másikat, ami enyhíti a veszteség okozta fájdalmat. De persze ez is csak részleges megnyugvást biztosít, hiszen tudjuk a fájó igazságot: örökre véget ért a történet.

A megszokott, megkedvelt karakterek „elvesztése” miatti gyászfolyamat pontosan olyan, mintha egy valódi barátunk, rokonok halt volna meg, csak a mélységében van különbség, állítják amerikai kutatók.

Valami vég ért, valami fáj...

A jelenséget elsőként két éve kezdték vizsgálni, 2022 márciusában ugyanis véget ért a Neighbours (Szomszédok) című ausztrál tévésorozat, amely 1985-ben indult. A 37 éves show-t azért kaszálták el, mert már állítólag nem hozott annyit a konyhára, mint a modernebb vetélytársai, kevesebben nézték. Ennek ellenére a bejelentést jelentős felháborodás kísérte Ausztráliában és az Egyesült Királyságban, a nézők szó szerint azt mondták, gyászoltak az utolsó rész után. 

A hivatalos kutatásból kiderült, hogy a rajongók valódi stresszt és szorongást tapasztaltak meg, amikor a kedvelt televíziós sorozat véget ért, a bánat és a veszteség reakcióit eddig még senki sem vizsgálta.

Az ausztrál Szomszédok-rajongók közül 1289-an röviddel az utolsó epizód vetítése után kitöltöttek egy online kérdőívet, amely a negatív érzelmekre helyezte a hangsúlyt, mérve a kedvenc (valójában nem létező) szereplőktől való elszakadás okozta nehézséget, a sorozat befejezésének elfogadását. 

Kiderült, hogy azok érezték a legnagyobb veszteséget a sorozat vége után, akik a való életben is empatikusak, könnyen képesek beleképzelni magukat mások helyzetébe. 

„Minden alkalommal elképzelték, hogyan gondolkodik és érez kedvenc szereplőjük. Boldognak érezték magukat, amikor kedvenc karakterük boldog volt, és aggódtak, amikor veszélybe került”

– mondták a tanulmány készítői.

A kutatás eredménye a jövőben fontos lehet a televíziós műsorkészítők számára, ugyanis a tanulmány megállapította, hogy a rajongók jelentős gyászt éltek át a sorozat végén, hiszen komolyan vették ezeket a paraszociális kapcsolatokat, fontos szerepet játszott az életükben a megismert történet alakulása.

Kiderült az is, hogy a magányos emberek könnyebben alakítanak ki kötődést a televíziós szereplőkkel, mint azok, akik színes társasági életet élnek. 

Forrás: NBC

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa