maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

John F. Kennedy meggyilkolt amerikai elnök agya eltűnt a boncolás után.

1963. november 22-én egy merénylet híre rázta meg az Egyesült Államokat. John F. Kennedy amerikai elnök azon a tragikus pénteki napon egy nyitott tetejű limuzinban utazott, a politikai kampány körútja egyik állomásán, amelynek célja a következő elnökválasztásra való felkészülés volt. Az elnöki konvoj a Houston Streetről kanyarodott be az Elm Streetre, amikor lövések dördültek. Az első lövés valószínűleg elvétette a célt, a második lövés megsebesítette Kennedyt a nyakán, a harmadik viszont már halálosan sebet mért az elnök koponyájára. 

A lövéseket Lee Harvey Oswald adta le, aki egy közeli raktárépület, a Texas School Book Depository hatodik emeletéről vette célba Kennedyt. A merénylőt két nappal később egy Jack Ruby nevű dallasi éjszakai klubtulajdonos lelőtte, mielőtt bíróság elé állíthatták volna. A nyomozás szerint a Oswald egyedül cselekedett, nem voltak társai, bár azóta számos összeesküvés-elmélet született az eseményekkel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok 35. elnökének boncolását a marylandi Bethesda Naval Hospitalban végezték el. Az orvosi eljárás egy egész éjszakán át zajlott. 

 

A vizsgálatot két orvosparancsnok, James Humes és J. Thornton Boswell végezte. Segítségükre volt Pierre Finck ballisztikai sebszakértő is a Fegyveres Erők Patológiai Intézetétől. Kennedy magánorvosa, George Burkley ellentengernagy gyorsított boncolást szorgalmazott pusztán azért, hogy megtalálja a golyót, azonban az egészségügyi központ parancsnoka, Calvin Galloway admirális beavatkozott és elrendelte a teljeskörű boncolást.

A gyilkos, harmadik golyó gyakorlatilag kirobbantotta az elnök koponyájának jobb oldalát, a leírás szerint körülbelül 13 centiméter lyuk tátongott Kennedy fején a boncoláskor. 

Sosem derült ki, hová tűnt Kennedy agya a boncolás után

Az autopszia során az agyat eltávolították további vizsgálatok céljából. Egy rozsdamentes acélból készült tartályban helyezték el, amelyet a National Archives-ban tároltak. Három évvel később, 1966-ban fedezték fel, hogy az agy, valamint néhány más boncolási anyag eltűnt a tárolóhelyről.

Több vizsgálat is folyt az ügyben, de soha nem derült ki egyértelműen, hogy ki és miért lopta el az agyat. Egyes elméletek szerint az eltűnt szerv fontos bizonyítékokat tartalmazhatott volna a lövések irányával és a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatban, amelyek megcáfolhatták volna a hivatalos verziót.

Más elméletek szerint Robert F. Kennedy, az elnök testvére vitette el az agyat, hogy így védje meg a család magánéletét és elkerülje a további vizsgálatok okozta fájdalmat.

A 46 évesen elhunyt Kennedy agyának eltűnése mindmáig rejtély, az ügy folyamatos forrást biztosít az elnök halálával kapcsolatos spekulációk és összeesküvés-elméletek fennmaradásához.

Forrás