Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Dráma a focipályán: Lenyelte a sípját a futballbíró és kitört két foga
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Nem csak a játékosok, hanem a bíró vagy a valemelyik partjelző is megsérülhet az összecsapásokon.

Annak ellenére, hogy a fociban egyértelmű szabályok tiltják a játékosok közötti fizikai harcot, előfordulnak esetek, amikor egyik-másik pályára lépő lesérül, kificamodik a bokája, elszakad a térdszalagja. Súlyos esetben vérző sebbel, nyílt töréssel is levihetik a játékost a fűről, aki ezután hosszabb lábadozásra számíthat és addig nem játszhat. 

David Beckham angol középpályásként 2002-ben szenvedett el súlyos Achilles-ín sérülést, amely majdnem kizárta a világbajnoki részvételből.

A holland csatár, Marco van Basten pályafutása során többször is komoly térdsérüléseket szenvedett, amelyek végül korai visszavonulásra kényszerítették.

Itt említhetjük a brazil csatárt, Ronaldót is, akit szintén több alkalommal kellett levinni a pályáról térdszalag-szakadás és egyéb sérülések miatt.

Senkinek sem ajánljuk megnézni azt az interneten is fellelhető videót, amin Eduardo da Silva fekszik a földön, az Arsenal és a horvát válogatott csatára 2008-ban szenvedett el nyílt lábtörést egy mérkőzésen.

Ezek a sérülések rendkívül drámaiak és traumatikusak tudnak lenni. Gyakran hosszú távú rehabilitációs időszakkal lehet csak orvosolni a sebesüléseket, ami egy profi játékos számára a karrierje végét is jelentheti.

A bíró is megsérülhet

A csapattagokon kívül van még egy ember a pályán, aki éppolyan sérülékeny, mint bárki más. Ez a személy a játékvezető és közülük is vannak páran, akik súlyos, életveszélyes helyzetbe kerültek valamely összecsapás alkalmával.

Henri Delaunay neve ismerősen csenghet a focirajongók körében. A francia a pályáját adminisztrátorként kezdte 1905-ben,  majd maga is játékos és az Étoile des Deux Lacs csapat elnöke lett. Pár évre rá megválasztották a Comité français interfédéral (CFI) főtitkárának, ami a Francia Labdarúgó Szövetség őse. (Amikor 1919-ben a CFI a Francia Labdarúgó-szövetséggé alakult, főtitkára maradt.)Jules Rimet-tel együtt nagyrészt Henri Delaunay volt a felelős a labdarúgó Európa-bajnokság létrehozásáért.

A francia sportoló karrierje azonban egy pályán történt súlyos baleset miatt véget ért.

Delaunay az AF Garenne-Doves és az ES Benevolence mérkőzésen játékvezetőként vett részt az összecsapásban, de lenyelte a sípját, és kitört két foga, amikor a labda nagy erővel arcon ütötte. Az incidens után visszavonult. 

A futballbíró szerencsére túlélte az esetet, 1955-ben hunyt el, 72 éves korában. Az Európai nemzetek kupáját 1960-ban rendezték meg először, amely később a Labdarúgó-Európa-bajnokság nevet kapta, a győztesnek járó trófeát Henri Delaunay-ről nevezték el.

2018 augusztusában az labdarúgó-Európa-liga selejtezőjének harmadik fordulójában az osztrák Sturm Graz és a ciprusi AEK Larnaca találkozóján a lelátóról egy vizes palackkal megdobták az egyik partjelzőt, aki vérző fejjel esett össze: 

Forrás: Henri Delaunay

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa