Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Kiderült, miért nézünk ki sokkal fiatalabbnak 40 évesen, mint a száz évvel ezelőtti emberek
Borítókép:  Fotó: Fortepan / Szalai Ferenc 1924
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan szeretnének fiatalabbnak tűnni a valódi koruknál és úgy tűnik, ahogy megyünk előre az időben, ez egyre egyszerűbb.

Tapasztalt családfakutatók is megerősítik, hogy a régi fényképeken látható rokonok valódi életkorát csak nehezen lehet megbecsülni. A több évtizeddel ezelőtt vagy még régebben élt személyekhez képest a mai kor embere fiatalabbnak néz ki egy adott életkorban.

Vajon miért van az, hogy a megsárgult fotókon a legtöbb negyvenes éveiben járó nő a nagymamánkra hasonlít, a férfiak pedig a nyugdíj küszöbén álló idősekre? Van rá magyarázat.

Ha megnézünk egy fotót a múlt századból, amely a negyvenes korosztály egyik tagját örökíti meg, szinte biztos, hogy egy kendős vagy kalapot viselő asszony néz ránk a képről. A férfiak körében sem volt olyan nagy divat borbélyhoz járni, a legtöbben csak ünnepi alkalmakkor vágatták le a hajukat, az év többi részében leginkább sapka alá rejtették.

A pödrött magyar bajusz is a múlt század elején élte fénykorát, márpedig az arcszőrzet képes plusz tíz évet öregíteni.

Ugyanezt a benyomást keltik a ruhák is. Bő vonalak, mára divatját múlt szabások, melyek akkoriban nőiesnek számítottak, de ma már fényévekre vannak mindattól, amit fiatalosnak tartunk.

Szinte mindenki szeretne fiatalabbnak tűnni 

Az életstílusban rejlő különbségek is okozhatták, hogy száz évvel ezelőtt hamarabb idősödtek az emberek. Dietetikusok szerint a jó étrend késlelteti az öregedési folyamatokat, száz éve azonban még nem voltak ilyen ismeretek birtokában az emberek. Azóta hihetetlenül megnőtt az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudatosság, ami miatt több antioxidánsban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Szintén fontos szempont a dohányzás káros hatásaival kapcsolatos ismeretek elterjedése. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás jelentősen meggyorsítja a bőr természetes öregedését, az arc szürkévé, szárazzá, ráncosabbá válik, ugyanis jóval kevesebb oxigénhez jut és a vitaminok sem képesek úgy felszívódni. 

Egy 2010-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a dohányzásról való leszokás 13 évvel csökkentette a résztvevők vélt életkorát. A kutatók ezt a számot olyan tényezőkre alapozták, mint a bőr fénye, simasága, rugalmassága és színe.

Száz éve a fogazatra sem fordítottak akkora figyelmet az emberek, mint mostanság. Sok negyvenes felnőtt már hiányos fogsorral élte a mindennapjait, aminek egyrészt genetikai, másrészt higiéniai okai voltak. A fogpótlás vagy a műfogsor csak a leggazdagabbak úri huncutsága volt. 

Bár különböző bőrápolási lehetőségek és ránctalanítók már léteztek, nem voltak még széles körben elterjedtek. Ugyanígy a fényvédő krémek sem, holott az emberek feltételezhetően sokkal több időt töltöttek a szabadban, mint manapság.

Mindezek összessége már elég ahhoz, hogy idősebbnek tűnjön valaki a valós koránál. Felvetődik a kérdés, hogy ez a folyamat vajon meddig folytatódik? Újabb száz év múlva mi is öregebbnek fogunk kinézni, mint a 2120-as évek velünk egykorú emberei? 

Forrás: Healthline, DazedDigital

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa