maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Freepik / Illusztráció

Az Antarktisz mindig fagyos és zord területeit több mint száz éve kutatják.​

Robert Scott kapitány két nagy expedíciót vezetett az Antarktisz felfedezetlen részeire a múlt század elején. A Discoveryt 1901-1904 között és a Terra Novát 1912-1913 között. Az utóbbi az felfedezőút számos tagja, köztük maga Scott kapitány számára is tragikusan végződött. 

A Terra Nova expedíció bukásával kapcsolatban többféle verzió létezik. Az egyik szerint a legénység nem volt felkészülve a zord körülményekre, ezért csak néhányan tértek vissza élve. 

Számos internetes forrás írja azt, hogy a Déli-sarki út túlélőinek vallomásait a brit kormány archívumában máig „titkos” felirattal őrzik. 

A túlélők egyedülálló fényképekkel tértek vissza, ám a források szerint a képek többségét titkosították és a mai napig a brit levéltár egy speciális részlegében tartják elzárva.

Aztán persze mégis nyilvánosságra került pár fotó, melyek az internetre is felkerültek. A képeken elképesztő, egyiptomi piramisokra emlékeztető építmények találhatók. Ez azt jelentené, hogy régen ismeretlen civilizációk léteztek az Antarktiszon.

A képek sokakat megrémítettek, mások szerint azonban végre bizonyosságot nyert, hogy a jeges kontinens egykor egy fejlett társadalomnak adott otthon.

 

A Logically Facts nevű weboldal arra szakosodott, hogy utánajárjon az ehhez hasonló anomáliáknak és kiderítse, igaz-e a történet vagy csak egy újabb fake news-tól van szó.

A portál szerint a Google kulcsszavas és fordított képkeresésével sem sikerült hiteles forrást találni a fotókhoz. Ehelyett a keresés feltárta, hogy az állítólagos fotók rendre felbukkannak a TikTok és a YouTube csatornák összeesküvés-videóiban.

Az is kiderült, hogy a Cambridge-i Egyetem Scott Sarkkutató Intézete rendelkezik a Scott-expedíció során készült fényképek archívumával. Az archívum online is elérhető, de a gyűjteményben nem találhatók fényképek piramisokról vagy más romokról. 

Az Antarktiszon készült képeket a mesterséges intelligencia gyárthatta

A neves Deutsche Presse-Agentur (DPA) hírügynökség szakértői is megvizsgálták a fotókat és szerintük a fényképek hibái arra utalnak, hogy mesterséges intelligencia készítette őket. Ezt az árnyékokkal kapcsolatos következetlenségekre, az inkoherens szövegre, valamint az archiányos vagy helytelen testarányú emberekkel kapcsolatos problémákra alapozták, amely valóban jellemző az MI által generált képekre.

Tehát nincs bizonyíték arra, hogy ezek a fényképek hitelesek, vagy Robert Scott kapitány készítette őket 1912-ben.

Azon állítások, melyek szerint az antarktiszi expedíciók rejtett civilizációt tártak fel, gyakoriak a lapos föld, az ősi idegen és más konteós elméletek hívei között. 

Előkerült Scott kapitány naplója is, amelynek tartalma részletesen leírja az expedíciót, de semmi sem utal arra, hogy bármit olyat is felfedezett volna, mint ami az állítólagos fényképeken látható.

Azóta számos expedíció indult az Antarktiszra, de egyik sem számolt be hivatalosan ősi romok vagy letűnt civilizációk felfedezéséről.