Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Azonosítatlan, rejtélyes állat tűnt fel egy kameraképen
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Szakértők sem tudják megállapítani, mi kóborolhatott a hegyek között.

Az arizonai vadvédelmi tisztviselők egy titokzatos nagymacskát próbálnak azonosítani az amerikai Phoenix megye hegyekkel tarkított vidékén. Jen Fletcher, a felvétel készítője a YouTube-a is feltöltött egy videót, amelyen az azonosítatlan lény látható. 

Tom Cadden, az arizonai vad- és halügyi bizottság szóvivője elmondta, hogy a szakértők látták a videót, de még nem tudták azonosítani az állatot.

„Nem őshonos nagymacskafaj, annyi biztos. Hegyi oroszlán, hiúz, ocelot vagy jaguár lehet" 

– mondta Cadden, aki szerint biztosan nem házi macskáról van szó, mert annak túl nagy. 

 

A szakértő szerint az egyik lehetőség az, hogy az állat egy egzotikus macska, amely eddig magántulajdonban tengette az életét, de megszökött. Ám ez is csak találgatás, biztosat nem lehet tudni.

Más szakember is megerősítette ezt a felvetést. Elképzelhető, hogy vadon élő állatok árverésen jutott hozzá valaki, sőt, az is lehet, hogy Afrikából vagy Dél-Amerikából csempészték be az Egyesült Államokba. Állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy egy nem őshonos állat komoly gondokat okozhat a terület ökoszisztémájában.

Minden inváziós állatfaj veszélyt jelenthet a környezetére.

A világ növény- és állatvilága évmilliók alatt fejlődött ki. A populációkat óceánok, hegyláncok, tengerek és folyók választották el egymástól, így egyedi tápláléklánc alakul ki, amely igyekszik harmóniában maradni. Ha megjelenik egy nem őshonos élőlény, az akár a teljes populációra hatással lehet.

Ezek a inváziós fajok legtöbbször mesterségesen, azaz szállítmányok, illegális állatkereskedők révén jutnak el távoli helyekre. Néha azonban természetes úton is megtörténhet az áttelepülés, így volt ez a 2010-es évek elején, amikor több mint száz faj egyedei érkeztek Amerikába a japán földrengést követő szökőárral.

A Magyarország és az egész Európai Unió számára veszélyt jelentő valamennyi inváziós fajjal kapcsolatban 2019 őszétől ad ki információt az Agrárminisztérium (invaziosfajok.hu). Eszerint különböző mókusok, teknősök, rákok, halak, rovarok élnek hazánk területén, amelyek veszélyt jelenthetnek a természetes élővilágra.

Forrás: upi.com

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa