maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Illusztráció/Profimédia

Nem volt kifinomult humora az elődeinknek, ha finoman akarunk fogalmazni.

A humor a mindennapi életünk szerves részét képezi, ez az, ami mindannyiunk számára felüdülést ad és segít, hogy túléljük ép ésszel a mindennapokat. Még a legelnyomóbb rendszerekben is engednek teret a humornak, mert mindenki tudja, hogy amennyiben az megvonásra kerül, akkor az emberek fellázadnak.

Felmerülhet bennünk a kérdés azonban, hogy mégis milyen lehetett évezredekkel ezelőtt a humor világa? Dr. Paul McDonald, a brit Wolverhamptoni Egyetem humorszakértője és csapata fáradtságos munkával ennek utánament, mélyreható történelmi kutatásokat végeztek, így megtudhatjuk, hogy mik voltak a világ első viccei.

A kutatók egy viccdefiníciót vettek alapul, abból indultak ki, hogy egy vicc áll egy felvezetésből és egy poénból, ezek alapján vizsgáltak különböző történelmi dokumentumokat. Ennek alapján pedig sikerült ráakadni arra, hogy az első dokumentált vicc a sumérokhoz köthető, méghozzá Kr.e. 1900 környékéről:

„Emberemlékezet óta egy dolog biztosan nem történt meg a világban: egy fiatal nő sosem fingott a férje ölébe”

Fogalmazzunk úgy, hogy ez a poén a 2020-as években már nem üt akkorát, mint az akkori időszakban, amellyel kapcsolatban a kutatók nem zárják, akár Kr.e. 2300 körüli is lehet a vicc. Vannak ezen kívül azonban még „gyönyörű darabok”, elég csak erre az egyiptomi viccre gondolni:

„Mivel lehet szórakoztatni egy unatkozó fáraót? Tegyél egy hajóra néhány fiatal nőt, akik mindössze egy halászhálót viselnek, hajóztasd le őket a Níluson és mondd a fáraónak, hogy menjen halat fogni”

A Kr.e. 1600 körüli humor talán nem éppen fedi át a modern kori humorigényt, de úgy tűnik, akkoriban ettől csapdosták a térdüket az egyiptomiak. Na a britek se voltak jobbak abban az időszakban, az ő egyik első dokkumentált viccüknek még némi pajzán felütése is van: „Mi az, ami a férfi combjánál lóg, és állandóan bele akar bökni abba a lyukba, amibe már annyiszor belebökött? Hát a kulcsa!”

Dr. Paul McDonald úgy véli, hogy a tanulmányuk megmutatja, mennyit fejlődött a humor az évszázadok során, és azt, hogy minden modern viccet vissza lehet vezetni ezekre az időszakokra. A kutató megfigyelése szerint a maga módján a korai viccek is tabukat döntöttek, a maguk módján a rebellió megjelenítői voltak, témájukban pedig hasonlóak voltak napjaink vicceihez – még ha a megfogalmazásuk némileg más is.

Ha kíváncsi vagy a további viccekre is a top tízből, kattints erre a videóra.