maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

Különös terv született egy múzeumról, ahol kiállították volna a legendás és elveszettnek hitt frigyládát, ám aztán minden egyházi főméltóság heves tagadásba kezdett erről.

A frigyláda a Bibliában említett szent tárgyak alighanem legkülönösebbike. A legenda szerint az arannyal borított tárgyat Mózes készítette sittim fából, és a Tízparancsolatot tartalmazó két kőtáblát, valamint mannát és Áron kivirágzott vesszejét őrizték benne.

A pusztító erővel is rendelkező frigyládát sokan ismerik, főleg azóta, hogy a legelső Indiana Jones-mozifilmben főszerepet kapott. Sajnos, fogalmunk sincs róla, hová tűnhetett a századok során, a sokáig Salamon jeruzsálemi templomában őrzött ereklyének a babiloni seregek pusztítása alatt veszett nyoma.

Mondhatnánk, hogy azóta élő ember nem látta, ám ez így nem feltétlenül igaz. Elképzelhető, sőt nagyon is bizonyos, hogy néhány magas rangú egyházi személynek alkalma volt közelről is megszemlélni a csodálatos tárgyat. A legtöbb mendemonda a 2005-ben pápává választott, majd 2013-ban lemondott XVI. Benedekről szól, aki hosszú betegeskedés után, 2022-ben halt meg.

Régóta az a hír járja, hogy a frigyláda Etiópiában kötött ki, ahol Axum városában egy templomban őrzik. Mindössze egy ember tartózkodhat a közelében, aki élete végéig látja el ezt a fontos tisztet. Mindez talán pletyka szinten maradt volna, ha Abune Pauolos, az etióp ortodox egyház pátriárkája nem maga mondta volna el XVI. Benedeknek, hogy a frigyláda valóban létezik, és

szeretnék leleplezni az emberiség előtt.

Végül ez nem következett be, mert feltehetőleg a pápa is inkább így látta helyesnek. Viszont könnyen elképzelhető, hogy XVI. Benedek nem tudott ellenállni a kíváncsiságnak, és maga azért megtekintette a misztikus tárgyat.

„A frigyláda évszázadok óta Etiópiában van. A saját szememmel is láttam, akárcsak néhány más kiválasztott”

– erősítette meg Abune Pauolos. Aki nagyon el volt szánva arra, hogy az ősi titkot leleplezze a világ nyilvánossága előtt, ám erről aztán letett, és nem adott rá magyarázatot, miért. Etiópiában egyébként a frigyládának számtalan másolata létezik különféle templomokban.

Abune Pauolos később aztán tagadta, hogy bármiféle leleplezésre készült volna, mint ahogy azt is, hogy Axumban múzeumot akartak nyitni a frigyláda nyilvános kiállítása céljából. A pátriárka 2012-ben elhunyt, és utána a téma lekerült a napirendről.

Érdekes videó a frigyláda állítólagos őrzőiről: