Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Korukat 1500 évvel megelőző találmánnyal tettek csodát az ókori görögök a templomaikban, ma sem ismerjük teljesen a szerkezetet
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

 A mai napig nem hagyja nyugodni a tudósokat a találmány.

Ha azt kérdeznénk, mikor fejlesztették ki először a gőzgépet, a legtöbb válaszadónk valószínűleg a 18. századot jelölné meg, amely az ipari forradalom elindulásának időszaka. Ez a találmány egy új korszak kezdetét jelentette, oly mértékben, hogy bár technológiailag már régóta meghaladott, a gőzgépen alapuló, sajátos esztétikájú modern szubkultúra, az úgynevezett steampunk, máig fennmaradt és fejlődik.

Alexandriai Hero és Az Első Gőzgép

És ez az állítás helyes is lenne, azonban több mint ezer évvel korábban, nem sokkal Krisztus után, Alexandriai Hero már leírta egyfajta gőzgép működését, melynek célja máig ismeretlen. Hero szerkezete egy egyszerű gőzturbina volt, amely forgott, amikor a víztartályt felmelegítették.

„Ezután az következik, hogy az üst felmelegedve, a gömbbe hulló gőz (atmis) [...] a hajlított hátú (kis csöveken) keresztül a fedőre esik, és forgatja a gömböt, akárcsak a táncoló figurák esetében"

– írta Alexandriai Hero, más néven Heron.

Hero Gőzgépe és Használhatósága

Bár ez a találmány lenyűgöző lehetett az ókori görög agórán, ahol csodálatot váltott ki, a tényleges hasznossága szempontjából nem számított különösebben fontos eszköznek.

Heron eszköze eleve rossz konstrukció ahhoz, hogy használható energiát termeljen"

– írta Paul Keyser az A New Look at Heron's 'Steam Engine" című könyvében, amely a gép működését vizsgálta.

A forgó hüvelycsukló miatt [...] vagy túlzott súrlódással vagy túlzott szivárgással kell rendelkeznie, mindkét esetben csökkentve a készülék hatásfokát. A gömbnek nem lenne elegendő tehetetlensége ahhoz, hogy egyenletes teljesítményt adjon változó terhelés esetén (azaz gyenge lendkerék), és túl gyorsan forogna (több mint 1000 fordulat/perc) ahhoz, hogy egyszerű redukciós hajtóművekkel továbbítani lehessen a teljesítményt."

Keyser szerint ez a szerkezet inkább a rakéta és a reaktív erő első demonstrációjának tekinthető, mintsem valódi gőzgépnek.

Az Elsődleges Cél Rejtélye

Mi lehetett tehát a célja ennek a találmánynak? Heron bosszantó módon nem adott választ erre a kérdésre, így csak találgatások maradtak. Valószínűsíthető, hogy a szerkezetet újdonságként használták, hogy szórakoztassák és lenyűgözzék az ókori görög polgártársakat. Úgy tűnik tehát, hogy a görögök számos tekintetben megelőzték korukat. Emellett az aeolipile-t (a szerkezet neve) a templomokban csodás hatások előidézésére is használhatták.

Forrás: iFLScience

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa