Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
8200 éves sírban talált lelet bizonyítja az ősi eurázsiai népek fejlett esztétikai érzékét
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ősi sírban talált leletek utalnak arra, hogy a vadászó-gyűjtögető népek számára is fontos volt kitűnni a többiek közül.​

Több mint 8200 éves sírokat tártak fel az oroszországi Onega-tó egyik szigetén, az ősi csontvázak között használati tárgyakat, vörös okkert és legalább 4000 jávorszarvas metszőfogat találtak. 

Az állatok fogait a ruhák díszítésére vagy ékszerként használhatták. Bár ruházat nem maradt fenn, ugyanis ennyi idő alatt bőven volt idejük lebomlani, a kutatók úgy vélik, kabátok, köpenyek, fejdíszek, övek és egyéb ruházatok díszítőelemei voltak a jellegzetes fogak.

Izgalmas belegondolni, hogy miként jutottak hozzá ezekhez a fogakhoz az i.e. 7. évezredben és milyen feltételeket kellett teljesíteni, hogy valaki viselhesse ezeket.

A régészek ugyanis megállapították, hogy a legtöbb fogat a fiatal felnőtt nők és férfiak sírjai őrizték, a legkevesebbet a gyermekek és az idősek sírjaiban találtak. Más szóval, a jávorszarvas fogdíszei így vagy úgy az életkorhoz, esetleg kifejezetten a produktivitáshoz kapcsolódtak.

A Kristiina Mannermaa régész által vezetett tanulmány elemezte azt is, hogy hogyan dolgozták fel a fogakat a rögzítéshez. Az eredmények meglepőek voltak, mivel gyakorlatilag az összes fogat egyformán készítették el. Egy vagy több kis barázdát véstek a gyökér hegyén, ami megkönnyítette a csontok rögzítését. Csupán két esetben találtak átlyukasztott fogat, amit akár fel is fűzhetett a tulajdonosa, mindkettő egy nő sírjában volt. 

A leletek szerint nyugatról érkezhettek átfúrt jávorszarvas fogak

A kilyukasztott vagy átfúrt jávorszarvas fog az oroszországi szigeten tehát ritka látvány volt, nem úgy a balti térségben és Skandináviában, ahol az ugyanebből a korszakból származó sírokban megtalált csontok szinte mindegyike lyukas volt. 

Az átfúrás a legbiztosabb módja a fogmedál rögzítésének, de a lyukak elkészítése sokkal bonyolultabb eljárást és nagyobb kézügyességet igényel. Ki tudja, talán az orosz sírban talált nő ékszere is skandináviából származott, ami ősi kereskedelem útján vagy ajándékként jutott el a tulajdonosához, aki a sírba is magával vitte.

„Találtunk a sírokban hód- és medvefogakból készült medálokat is, de a jávorszarvas fogak aránya elsöprő volt” – mondta Mannermaa. Az eurázsiai erdőövezet őskori vadászó-gyűjtögető népeinek hiedelemvilágában a jávorszarvas volt a legfontosabb állat, korlátozott számuk miatt a fogai az ókori vadászok értékes ékszereivé váltak.

Ennek a nagytestű párosujjú patásnak összesen nyolc metszőfoga van, a sírokban megtalált legdíszesebb viselethez 16-18 állat levadászására volt szükség.

Forrás: Archaeologyworlds

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa