Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Minden gyermek veszélynek van kitéve, otthon történik a legtöbb ilyen baleset
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Ha mérgezés tüneteit látjuk egy kisgyermeknél, azonnal hívjunk mentőt!

A gyerekek folyton kíváncsiak, imádják felfedezni a környezetüket. Mindent a kezükbe vesznek, megkóstolnak, megrágcsálnak, mintha lenne a szájukban egy plusz érzékelő, amivel letapogatják a világot, hogy könnyebben megértsék az új dolgokat. A kíváncsiság azonban veszélyeket rejthet, a legtöbb gyermekkori mérgezés ráadásul otthon történik.

A leggyakoribb, öt évesnél fiatalabb gyerekeket érintő mérgezés gyógyszerekkel kapcsolatos. A kicsiknél az enyhébb pirulák is súlyos reakciókat válthatnak ki. A magas vérnyomásra, mentális problémákra vagy cukorbetegségre szedett gyógyszerek különösen veszélyesek a kisgyermekekre nézve, akár egyetlen tabletta is végzetes lehet számukra.

A gyerekek már egészen kis korban találkozhatnak különböző cukorkákkal, főleg, ha nagyobb testvér is van a családban. Az ártalmatlan édességek azonban nagyon hasonlítanak a gyógyszerekhez, melyek egy részét édes mázzal vonják be a gyártók, így ha hozzájut egy gyerek, a finom íz miatt akár egyszerre többet is lenyelhet belőle.

Súlyos mérgezést okozhatnak a tisztítószerek

A második legveszélyesebb, otthon is előforduló méreg a háztartási tisztítószer. Legyen szó öblítőről, fürdőszobai-, konyhai tisztítószerről, sok esetben a hozzáadott illatanyagok elnyomják a veszélyes összetevők kellemetlen, szúrós szagát és a gyerekek összekeverhetik a fürdéskor gond nélkül használt samponnal, tusfürdővel.

A legtöbb tisztítószer maró hatású anyagokat tartalmaz, amelyeket le sem kell nyelni, komoly sérüléseket okozhatnak a bőrön, a szembe jutva, de akár belélegezve is károsak lehetnek a gyerekek szervezetére. 

Legutóbb márciusban járta be a világsajtót a hír, miszerint egy Sao Pauló-i hároméves kislány éppen az unokatestvérénél volt, amikor a gyümölcslé helyett véletlenül lefolyótisztítót ivott. A gyermek azonnal rosszul lett, miután megitta a maró tisztítószert. Tíz napon át küzdöttek az életéért az orvosok, de nem tudták megmenteni, március 26-án elhunyt.

A mérgező növényekkel is vigyázni kell

A szobanövények sem veszélytelenek a gyerekek számára, ugyanis méreganyagokat tartalmazhatnak, amelyek a gyomrot, a szívet, a májat támadják meg. 

Az otthon díszeként pompázó nárcisz, hortenzia, liliom, a változatos színekben virító leanderek és a rododendron is mérgező anyagokat tartalmaz. Hazánkban is közkedvelt kerti növény, amit télen általában beviszünk a lakásba az oleander, amely olyan glikozidokat tartalmaz, amelyek károsítják a szívet, és fogyasztása halált okozhat.

Hogyan kerülhetjük el a mérgezést, ha gyerek van a házban?

Szakemberek szerint a legjobb, ha mindig szemmel tartjuk  a gyerekeket és elzárjuk előlük a veszélyt jelentő háztartási termékeket. Emellett már egészen kicsi korban elmagyarázhatjuk nekik, hogy vannak olyan tárgyak az otthonunkban, amelyektől betegek lehetnek, ha a szájukba veszik.

A mérgezéses tünetek nem minden esetben jelentkeznek azonnal. Sokszor hányinger, hasi fájdalom, hányás jelentkezik először, de maró anyagoknál (sav, lúg) előfordulhat gyomorvérzés is. Vannak olyan anyagok, amelyek ájulást is okoznak és előfordulhatnak légzőszervi tünetek is ( köhögés, hörgés, súlyos asztmaszerű tünetek, gyors vagy lassú levegővétel formájában).  A legfontosabb, hogy ne várjunk és ne kezdjünk el kutatni a lakásban valami után, amit lenyelhetett a gyerek, hanem azonnal hívjunk mentőt.

Forrás: WebMD

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa