maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

A mágikus szöveggel ellátott sír egy fiatal egyiptomi írnoké, aki vélhetően maga kérte, hogy az átok ott legyen a sírfeliraton.

Felfedeztek a régészek egy több mint 2500 éves sírt Kairótól délre, a helyszín egyik különlegessége, hogy számos mágikus szöveget tartalmaz, melyeket a történészeknek sikerült lefordítaniuk. Mint kiderült, az írás a közelben lévő kígyók megbabonázást szolgálja annak érdekében, hogy az csúszómászók az elhunytat és a mellé helyezett értékeit őrizzék a sírrablóktól, továbbá a túlvilágon szolgálják. 

„Ezeket a kígyókkal kapcsolatos varázslatokat valószínűleg a sír tulajdonosának személyes kérésére vésték a boltozatba, hasonló eset ugyanis nem ismert ebből az időszakból, amikor ilyen túlzott figyelmet szenteltek volna a varázslatoknak" -

mondta Miroslav Bárta, a Cseh Egyiptológiai Intézet kutatási igazgatója a felfedezés kapcsán. 

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a mérges kígyók gyakoribbak voltak az ókori Egyiptomban, mint most. A régészek szerint más sírokon is felbukkannak hasonló szövegek, melyekkel a mérges kígyókat az elhunyt szolgálatában igyekeztek állítani, de nem ilyen mennyiségben. 

A mágikus szöveggel ellátott sír egy fiatal egyiptomi írnoké

A sírhelyet az Abúsír nevű régészeti lelőhelyen találták meg, amely a szomszédos faluról kapta a nevét. A közelben számos piramis is áll, amelyek az UNESCO Világörökségének részét képezik. 

A mágikus szöveggel ellátott temetkezési hely egy Džehutiemhat nevű férfié, aki írnokként tevékenykedett a királyok mellett körülbelül 2500 évvel ezelőtt, amikor még a perzsák uralták Egyiptomot.

Džehutiemhat sírjának nagy részét kirabolták az ókorban, de a szarkofágját és csontvázának maradványait ott hagyták a sírrablók. DNS-elemzés tárta fel, hogy körülbelül 25 éves lehetett, amikor meghalt, és súlyos csontritkulásban szenvedett. A közeli sírokban eltemetett emberek szintén csontritkulásban szenvedtek, ami arra utal, hogy családtagok lehettek.

Džehutiemhat szarkofágja számos szöveget és metszetet is tartalmaz. Szarkofágjának fedelén a tudósok a Halottak könyve 178. fejezetéből is találtak részleteket. A Halottak könyve egy terjedelmes szöveg, amely segíti az elhunytat a túlvilágon való eligazodásban, az írnok sírján olvasható felirat a halott feltámasztásának módját írja le. A helyszíni a feltárás és a maradványok részletes elemzése még folyamatban van.