Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Az éjszakai rémálom a legelső tünete ennek a krónikus betegségnek
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A rémálom hátterében nem csak pszichés, hanem testi eredetű problémák is állhatnak.

A rémálom olyan intenzív, negatív élmény, amely miatt általában felriadunk az éjszaka közepén.Sokféle formában jelentkezhet, gyakori témája az üldözés, balesetek, zuhanás, gyilkosság, vagy szörnyek és más fenyegető lények megjelenése, melyek elől képtelen vagyunk elmenekülni. Szakemberek szerint a rémálmok mögött legtöbbször stressz, szorongás vagy más érzelmi nehézség áll, és a kellemetlen álomképek reakciók a feszültségre.

Az eClinical Medicinefolyóiratban nemrég publikált tanulmány szerint a rémálmok és a nappali álmok, vagyis az ébrenlét során megjelenő álomszerű hallucinációk a lupusz és más szisztémás autoimmun betegségek, például a reuma kialakulásának kevéssé ismert tünetei lehetnek.

„Nyilvánvalóvá vált, hogy az ilyen tünetek azt is jelezhetik, hogy a betegség már kialakult, intenzíven súlyosbodik és orvosi kezelést igényel” – mondta Melanie Sloan, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem közegészségügyi és alapellátási tanszékének kutatója. 

A lupus is egy krónikus betegség, amely során a szervezet immunrendszere felborul, megtámadja az egészséges szöveteket, és gyulladást okoz a test bármely részén, beleértve a vérsejteket, az agyat, a szívet, az ízületeket és az izmokat, a veséket, a májat vagy akár a tüdőt is. 

A betegség nagy fájdalmakkal jár, két ismert énekesnő, Selena Gomez és Lady Gaga is nyíltan beszéltek korábban a lupusz miatti megpróbáltatásaikról. 

A rémálmokat eddig leginkább pszichiátriai és mentális betegségek során vizsgálták, de ez a kutatás bebizonyította, hogy szervi eredetű elváltozások esetén is érdemes az éjszakai víziókra koncentrálni.

Krónikus betegségeket jelezhet a rémálom

Ez a nézet meglehetősen újnak számít az orvostudományban. Egy 2019. márciusi tanulmány mutatott rá először arra, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő betegek jelentős része rémálmokra ébred éjjelente és közülük többen megtapasztalták az alvási bénulásnak hívott kellemetlen jelenséget is.

A kutatók az idei, 2024-es tanulmányban azt találták, hogy 5 lupuszos betegből három, és minden ötödik reumás beteg szenved időnként rémálmoktól. Ezek során megtámadták őket, csapdába estek, súlyosan megsérültek vagy megölték őket. 

Olyan is volt, aki azt álmodta, hogy embereket gyilkolt:

„Álmomban lovagoltam, egy kard volt a kezemben, emberek támadtak rám, én pedig elvágtam egyikük torkát. Egyáltalán nem vagyok erőszakos ember. Még egy rovart sem ölök meg soha. Arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg én küzdök magammal, pontosabban az immunrendszerem küzd ellenem és ez így jelenik meg álmomban”

– vallotta be egy beteg a kutatás során.

Forrás: CNN
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa