Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Tényleg jobban alszik, akinek magasabb a fizetése? Meglepő eredményeket mutat egy új tanulmány
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Több pénz, jobb alvás? Úgy tűnik van benne igazság.

Tudjuk jól, hogy aki tehetősebb, többet keres vagy vannak megtakarításai, az gyakrabban utazhat el nyaralni, egészségesebben étkezhet, többet költhet a környezete komfortosabbá tételéért. Azt azonban csak most sikerült bebizonyítani, hogy akinek vastag a pénztárcája, az jobban is alszik. Mi ennek az oka?

Az egyik amerikai tanulmány szerint a szegénységi szint közelében vagy alatta élőkkel összehasonlítva a gazdagok többet alszanak és minél több pénzt keres valaki, annál valószínűbb, hogy nyugodtak az éjszakái.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja 140 000 felnőttet kérdezett meg az alvási szokásairól és az anyagi helyzetéről.

A megkérdezett felnőttek közül a szegénységi küszöb alatt élőknek mindössze 55 százaléka aludt naponta legalább hét-nyolc órát, eközben a náluk négyszer többet keresők körében ez a szám 67 százalék volt.

Márpedig az elégtelen vagy rossz alvásnak hosszútávon komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.

Kutatások szerint a rossz minőségű alvás összefüggésbe hozható a cukorbetegség és a szívbetegség fokozott kockázatával, illetve az olyan mentális egészségügyi problémákkal, mint például a depresszió.

A tanulmány nem vizsgálta, hogy a gazdagok miért alszanak többet, mint a szegényebbek, de Dr. Neil Kline alvásszakértő úgy véli, ennek több oka is lehet.

„A tehetősebb emberek megengedhetik maguknak, hogy nyugodtabb, biztonságosabb helyen lakjanak, ahol csendesebb az utca és nem szűrődik át a ház számtalan többi lakójának a zaja”

– mondta Kline, majd hozzátette, hogy azok, akik megengedhetik maguknak, hamarabb hozzájutnak az alvászavarokra való segítséghez is.

Egy felnőtt embernek hét-nyolc órát kell aludnia éjszakánként ahhoz, hogy másnap jól funkcionáljon. A sport, az egészséges életmód is segít abban, hogy megfelelően tudjunk aludni, ám a rendszeres testmozgás is a tehetősebb emberek körében gyakoribb.

Jellemző az is, hogy akik alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, kénytelenek elfogadni azokat az kevesebbet fizető munkalehetőségeket is, amelyben több műszakos, váltott munkarendben kell dolgozni, akár éjszaka is. 

Azt pedig már senkinek nem kell bizonyítani, hogy az anyagi problémák az élet számos területére hatással vannak. Családi problémák, gyermeknevelési nehézségek, munkahelyi stressz és a folytonos tehetetlenség érzése is hozzájárulhat ahhoz, ha valakinek éjszaka alvás helyett azon kattog az agya, mit tehetne másként, hogy jobb legyen az élete.

Forrás: CNN

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa