Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Bődületes összeget szerzett vissza a rendőrség adathalászoktól – ezért dőlünk be a módszereiknek
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A rendőrség folyamatos harcban áll a kiberbűnözőkkel, akik a legváltozatosabb módszerekkel próbálják ellopni a pénzünket.​

Telefonos átverések, internetes adattolvajok, bankkártyás csalók, online piacterek szélhámosai, társkereső oldalak becstelen svindlerei és még sorolhatnánk hány féle felületen igyekeznek kilopni a pénzt a zsebünkből az erre szakosodott bűnbandák. Résen kell lennie annak, aki nem szeretne belesétálni egy csapdába, de még így is megtörténhet a baj. A hazugok áldozatává válva fontos, hogy az első lépés a rendőrség értesítése legyen. Így van esély, hogy a kicsalt pénznek legalább egy részét visszaszerezzük.

A rendőrség folyamatosan dolgozik olyan bejelentéseken, amelyek internetes vagy telefonos átverések miatt indultak. Vannak eredmények is, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság nemrég egy sajtótájékoztató keretében számolt be egy országos kiterjedésű, bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezet tagjai ellen befejezett ügy részleteiről.

A Mátrix Projekt keretein belül 300 szakemberrel veszi fel a harcot a rendőrség a kiberbűnözők ellen.

A csalók módszere ma már szinte hétköznapinak számít, mégis sokan bedőltek neki. A megtévesztett bankszámla tulajdonosok azt hitték, pénzintézetük ügyfélszolgálata hívta őket. Így mind maguk adták meg a bankkártyájuk és folyószámlájuk hozzáférési adatait, egyúttal – tudtukon kívül – letöltötték a távoli hozzáférést biztosító AnyDesk nevű programot.

A megszerzett adatok ismeretében a tolvajok internetes vásárlásokat, valamint utalásokat hajtottak végre. Az elutalt pénzek nem közvetlenül a csalókhoz érkeztek, hanem más emberek adataival nyitott bankszámlákra.

A két külföldi, valamint egy magyar férfi azóta is letartóztatásban van. Rajtuk kívül a rendőrök további 11 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A csalók 200 millió forintot meghaladó kárt okoztak, amelynek a hatósági kényszerintézkedéseknek köszönhetően több mint a fele megtérült. 

A Kiberpajzs nevű program a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság együttműködésével jött létre. A honlapon felsorolják a legtöbb olyan ismert trükköt, amivel rászedhetnek minket a csalók.

Miért dőlünk be olyan könnyen az átveréseknek?

Ma már nem kell különleges képességű hackernek lenni ahhoz, hogy valaki pénzt lopjon ismeretlenek bankszámlájáról. A svindlerek felismerték, hogy a gyenge pont nem a szoftverek világában keresendő, hanem az emberi gondolkodásban.

Kihasználják azt a pszichológusok által is közismert tulajdonságunkat, hogy stresszhelyzetben nem vagyunk képesek racionálisan dönteni. 

Amikor valaki azt hallja, hogy „feltörték a számláját” és egyetlen perce van cselekedni, különben búcsút inthet a hosszú évek alatt összegyűjtött pénzének, nem mindenki fejében villan fel a veszélyt jelző piros lámpa. Sokan vannak, akik kételkedés nélkül elhiszik, amit hallanak. Őket keresik a csalók, akik mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járnak és sajnos milliókat kaszálnak az ilyen bűncselekmények útján.

Az telefonos és online átverések virágkorát éljük, a tavalyi évben összesen 23,2 milliárd forintot csaltak ki magánszemélyektől a rafinált elkövetők.

Forrás: police.hu

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa