A gombák jótékony hatása évezredek óta ismert, miért ne főzhetnénk belőle egy jó kávét?
A gombából készített kávé egyre népszerűbb az egészségtudatos emberek körében. A kávé ízéhez szinte tökéletesen hasonló gyógygombák, mint például a Reisi, a Chaga, vagy a Lion's Mane gomba lehet a reggeli rituálé új alternatívája egyes dietetikusok szerint. A gombák, amellett, hogy finomak, különféle egészségügyi előnyökkel is rendelkeznek.
A gombából készített kávé erősíti az immunrendszert és növeli az energiaszintet.
Azt is kimutatták már, hogy a Reishi gomba adaptogén hatása segíthet a stressz kezelésében. Bizonyos gombafajták, amelyeket kávéfőzéshez használhatók, képesek arra is, hogy javítsák a kognitív funkciókat, és idegrendszeri túlterheltség ellen is hatásosak. Ahogy a kávé, úgy a gombakávé is képes az energiaszintet és az állóképességet növelni.
A gombakávé általában kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávék, így tökéletes alternatívát nyújthat azok számára, akik érzékenyek a koffeinre, vagy szeretnének a késő délutáni, esti órákban is kávézni, de tartanak attól, hogy az éjszakai alvásra ez hatással lehet.
Azok, akik kipróbálták már a gombából főzött kávét, egyöntetűen azt mondták, hogy pontosan olyan íze van, mint egy hétköznapi eszpresszónak. A hagyományos kávé és a gombából készített változat közötti különbség az árban is megmutatkozik, utóbbi átlagosan kétszer többe kerül.
A gombából gyártott kávé előállítása során a gyógygombákat kiszárítják, finom porrá őrlik, és ezt a port keverik össze adott mennyiségű őrölt kávéval. Az így kapott keveréket a hagyományos módon elkészítve, főzve vagy forró vízzel leöntve fogyaszthatjuk.
Magyarországon is kapható többféle gomba-kávé, főként online áruházakban, vagy drogériákban, kávézókban lehet hozzájutni.
Fontos megjegyezni, hogy a gombák időnként emésztési problémákat okozhatnak, különösen azoknál, akiknek veseproblémákkal küzdenek. Bizonyos fajok magas oxaláttartalmúak, ami rendszeres fogyasztás mellet vesekövet okozhat. Akinek emésztési vagy szervi problémái vannak, kérdezzék meg orvosukat a kockázatokról.
Egyes szakemberek szerint, ha valaki a gombákat a gyógyhatásuk miatt szeretné fogyasztani, ahogy teszik azt az emberek Japánban vagy Kínában, akkor inkább egészben, frissen vegyék meg és főzzék, ízesítsék kedvük szerint. A gomba kávés változata inkább egy újfajta gasztronómiai élményt biztosít, ami feldobja a hétköznapokat.
A Reishi gomba, amelyből kávé is készül, pozitív hatásait mutatja be az alábbi videó:
Forrás: Cleveland Clinic