maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

Műholdképek bizonyíthatják Atlantisz, az eltűnt civilizáció valódi helyét.

Szinte mindenki hallotta már az Atlantisz nevet. A gazdag és fejlett ősi eltűnt civilizáció történetét régóta kutatják a szakemberek. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy hová tűnhetett, a világ mely részén süllyedhetett az óceán alá, mert egyes feltételezések szerint így ért véget a virágzása. Ám a NASA műhold képei alapján elkezdhetünk kételkedni abban, hogy Atlantisz, ahogy a neve mutatja, valóban az Atlanti-óceánban volt.

Az elveszett, elsüllyedt szigettel kapcsolatos első a említés a neves görög filozófustól, Platóntól származik. A Kr.e. 360-ban íródott könyv részletesen bemutatja, hogyan nézhetett ki Atlantisz.

Platón leírása szerint fővárosa buja, cserjés, élettel teli volt és a legmodernebb építészeti stílust követte. Atlantisz nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve (Líbia alatt az Egyiptomtól nyugatra fekvő egész észak-afrikai területet értették akkoriban). Hatalmas királyság volt, fejlett civilizációval és fejlett politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el. 

Sokan azonban úgy vélik, Antlantisz nem is létezett valójában, a fantázia szüleménye. Tény, hogy létezését máig sem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

Egy nemrég publikált cikk szerint fordítási hibák és félreértések is hozzájárulhattak ahhoz, hogy homály övezi Atlantisz földrajzi elhelyezkedését.  

Platon azt írta: „Most Atlantisz ezen [szigetén] létezett a királyok szövetsége…, amely az egész [sziget] felett uralkodott, és sok más szigeten és a kontinens egyes részein is. És ezenkívül a szoroson belüli területek közül Líbiát Egyiptomig, Európát pedig Toszkánáig uralták.”

A „sziget” szót az ógörög nêsos szóra fordították vissza, ami szigetet, félszigetet, tengerparti földet vagy egyszerűen tavakkal körülvett földet jelent. A főváros leírása a földből és vízből álló körök városára utalt, 3:2 arányban. Azaz elméletileg a kör alakú vizes árkokkal körülvett, szintén kör alakú szárazföldi területek egy nagy szigetet alkottak. Ám az a tény, hogy Atlantisz ekkora befolyást gyakorolt ​​Afrikára és Európára, hiteltelenné teszi azt a gondolatot, hogy valahol az Atlanti-óceán közepén lehetett.

Továbbá Platon írása alapján „egy szomorú nappal és éjszaka érte őket, amikor harcosaitok egész testét elnyelte a föld, és Atlantisz [szigetét] hasonlóképpen elnyelte a tenger, és eltűnt”. Márpedig, ha a föld nyelte volna el az embereket és a várost, akkor semmiképpen sem lehetett az óceánban, mert akkor a víznek kellett volna lecsapnia a területre.

Hol lehetett valójában Atlantisz? 

A Szahara nyugati régiójában fekvő Mauritániában egy különös építmény hívta fel a történészek, régészek és még az űrhajósok figyelmét is. Ezt a területe a Szahara Szemének is szokás nevezni ritka földrajzi képződménye miatt.

A NASA műholdjai egy 25 mérföld átmérőjű, kráterszerű képződményt térképezték fel a Szaharában. A szerkezet gyűrűi a 3:2-es gyűrűarányt követve kísértetiesen hasonlítanak Atlantisz fővárosának leírt szerkezetére.

Ennek köszönhetően számos kutató bizonyosan állítja, ez lehet Atlantisz, az elveszett civilizáció megmaradt romja.

Ezt a tényt erősíti meg az is, hogy bár napjainkban a Szahara a Föld legnagyobb sivataga, éghajlatkutatók megállapították, hogy évezredekkel ezelőtt jóval csapadékosabb klíma uralta ezt a vidéket.

A sivatagban végzett topográfiai és gravitációs vizsgálatok folyók és tavak hatalmas hálózatát tárták fel, amelyek elvesztek az éghajlatváltozás során, de Atlantisz korában élhetővé tették a környezetet.

Forrás: Suffolk Voice