Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Előbbre hozhatják ezt az államilag támogatott szűrést, életeket menthetne a módosítás
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Mellrák miatt évente kétezer nő hal meg Magyarországon, az ingyenes szűrés jelenleg 45 éves kortól kérhető.

Magyarországon jelenleg a 45-65 év közötti nők kapnak a népegészségügyi program keretében névre szóló meghívást emlővizsgálatra, kétévente egyszer. A fizikális vizsgálatból és mammográfiából álló mellrákszűrés ma az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az emlőszűrésére – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Az ezzel a módszerrel felfedezett, korai stádiumú tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani.

A meghívóval a mammográfiás szűrés ingyenes és az öltözőben eltöltött idővel együtt sem tart tovább 20 percnél. A felvételeket két emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvos, egymástól függetlenül értékeli. Amennyiben nem találnak semmilyen elváltozást, az emlőszűrést 2 év múlva kell ismételni, amelyre az adott életkorban minden magyar nő ismételten meghívót kap majd.

2022-ben a mellrák volt a legtöbbször diagnosztizált rák az EU-ban, becslések szerint 380 000 esettel. 

Dánia, Finnország és Svédország volt az EU-országok közül az első helyen a mellrákszűrés terén, a 2021-es adatok szerint az 50 és 69 év közötti nők 80-83 százaléka részesült mammográfiás vizsgálaton az elmúlt két évben.

Málta és Szlovénia 77,8, illetve 77,2 százalékkal követte szorosan a lemaradást.

Bulgáriában, Cipruson, Szlovákiában, Magyarországon és Lettországban volt a legalacsonyabb a mellrákszűrések aránya, 20,6 százalék és 30,8 százalék között.

Orvosok szerint már 40 éves kortól szűrni kellene a mellrákot

Egy szakértői testület szerint a korhatárt 40 évre kellene csökkenteni. Ezt az indokolja, hogy egyre több 40 év körüli nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Az Egyesült Államokban már megindult a folyamat, és bár még nem vezették be hivatalosan, a  kormány által finanszírozott független szakértői csoport azt javasolta, hogy a nők 40 éves koruktól minden második évben vegyenek részt mellrákszűrésen.

A KSH adatai alapján hazánkban minden évben emelkedik a mellrákkal diagnosztizált nők száma. 

Az elmúlt 20 évben 40 százalékkal emelkedett Magyarországon a rosszindulatú emlődaganatok száma.

A KSH a női páciensek számát teszi közzé, de ne feledjük, hogy férfiak esetében is előfordulhat rosszindulatú daganat a mellszövetben.

Dr. Mátrai Tamás emlősebész szerint évente nagyjából 9000 mellrákot diagnosztizálnak és körülbelül 2000 nő hal meg a betegségben. Az alábbi videóban a szakorvos további fontos ismereteket is közöl az emlőrákkal kapcsolatban.

Forrás: KSH, Euronews

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa