maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

Drakula hosszú éveken át raboskodott Mátyás király börtönében, aki a szabadulása után beházasodott a Covin családba.

Drakula nem egy kitalált horror mese főszereplője, hanem valós történelmi személy volt. Azonban a legendával ellentétben sosem szívta ki a nők vérét a nyakukon keresztül és nem is koporsóban aludt, a róla keringő legendák alapja csak abban a tekintetben valós, hogy egy rendkívül kegyetlen, erőszakos férfi volt.

Drakula eredeti neve Vlad Dracul, a Magyar Királyság területén, Segesváron született 1431. november 8-án. Előkelő családban, I. Mircea havasalföldi fejedelem unokájaként látta meg a napvilágot, száműzetésben. Mivel apja győlölte a törököket, megfosztották hatalmától az oszmánpárti havasalföldi nagyságok és Erdélybe menekült.

Apja, II. Vlad a Sárkány Lovagrend tagja volt, így kapta a Dracul nevet, amely eredetileg románul sárkányt, később pedig ördögöt jelentett. A Dracul nevet fia is megörökölte.

Drakula Mátyás király börtönében raboskodott majdnem 13 évig

Mátyás király azért börtönözte be III. Vlad-ot 1462-ben, mert állítólag titkos tárgyalásokat folytatott az Oszmán Birodalommal, és csak 1475 elején szabadulhatott. A korabeli feljegyzések szerint Mátyás nem véletlenül kímélte meg Drakula életét: a modern tudományos kutatások szerint a hírhedt férfi éveken át együtt élt Mátyás király törvénytelen nővérével, aki 1472-ben vagy 1473-ban halt meg. 

Szabadulása után Drakula Mátyás unokatestvérét vette feleségül, így lett Szilágyi Jusztina magyar nemesasszony Drakula második felesége.

Mátyás király ekkor 1475-ben elismerte Vladot Havasalföld törvényes uralkodójaként, kapott egy házat Pécsett, amely hamarosan "Drakwlyaháza" ("Drakula háza") néven vált ismertté . 

A történelmi dokumentumok szerint Drakulának három fia volt, de az utódok származása meglehetősen bizonytalan. Egyes források szerint Jusztina volt az egyik fiú édesanyja, más források szerint a pár rövid házassága gyermektelen volt. 

Drakula 1476-ben tisztázatlan körülmények között meghalt, annyi azonban bizonyos, hogy politikai ellenfelei ölhették meg. 

A legenda tovább él

A Drakuláról szóló rémisztő történeteket mind a képzelet ihlette és Hollywood tette népszerűvé. III. Vladot számos monda övezte már életében is, ellenségei kegyetlen meggyilkolása miatt sokan vérengzőnek tartották. A halál utáni évszázadokban pedig számos hátborzongató hiedelmet és vámpírtörténetet kötöttek Drakula személyéhez. 

Aki szeretné tudni, mi a különbség a vámpírnak mondott Drakula és a Havasalföldi fejedelem között, annak mindenképpen érdemes megnéznie a következő videót: