Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Mátyás király fekete seregének titkos megbízatásai is voltak, igazi titkosszolgálatként működött
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Roppant hatékonyan látta el feladatát híres-hírhedt csapat.

Mátyás király és fekete serege méltán híres a magyar történelemben, hiszen nem csupán katonai, hanem diplomáciai erőként is meghatározó szerepet játszottak. A 15. század második felében uralkodó Mátyás király, hivatalos nevén Hunyadi Mátyás, rendkívüli képességekkel rendelkező hadvezér és politikus volt. Uralkodása alatt a magyar királyság határait jelentősen kiterjesztette, és a közép-európai térség egyik legnagyobb hatalmává tette az országot.

Miért pont fekete sereg?

Mátyás király legnagyobb katonai újítása a híres fekete sereg volt, amely Európa egyik első állandó zsoldoshadseregeként funkcionált. Az 1460-as években létrehozott sereg főként cseh és német zsoldosokból állt, de szerepeltek benne magyarok, lengyelek és bosnyákok is. A sereg elnevezése a zsoldosok fekete páncélzatára és lobogóikra utal, melyek hírhedtté váltak a kontinensen.

A fekete sereg azonban nem csupán a hagyományos harcászatban jeleskedett. Mátyás király felismerte a hírszerzés és az információszerzés fontosságát, így a sereg valódi korabeli CIA-ként működött.

Hírszerzői hálózata kiterjedt egész Európára, és képes volt értékes információkat szállítani az uralkodónak, amelyek alapvetően befolyásolták politikai döntéseit. Az információgyűjtés és a kémkedés Mátyás hadjáratait és diplomáciai lépéseit is jelentősen támogatta, elősegítve a taktikai előnyök kihasználását.

A fekete sereg legjelentősebb győzelmei közé tartozik a Kenyérmezei csata 1479-ben, ahol az oszmán sereget sikerült megállítani, ezzel megvédve Magyarország déli határait. Ezzel együtt Mátyás hadereje fontos szerepet játszott a cseh huszita háborúkban és az osztrák területek elleni hadjáratokban is. A sereg győzelmei és katonai fölénye nemcsak a magyar királyság hatalmát erősítette, hanem Mátyás politikai tekintélyét is növelte Európa-szerte.

Mátyás, a zseni

Mátyás király diplomáciai készségei is kimagaslóak voltak. Az 1469-es bécsi kongresszuson például sikerült elérnie, hogy a Német-római Birodalom egyes tagjai támogassák uralkodói igényeit. Ügyesen használta fel a házassági szövetségeket is, például Habsburg Katalinnal kötött házasságával is növelte befolyását.

Diplomáciai érzéke, hadvezéri képességei és a fekete sereg sikerei együttesen emelték Mátyás királyt Európa egyik legjelentősebb uralkodójává.

Mátyás király halála után a fekete sereg fokozatosan feloszlott, és a hadsereg nélkül Magyarország katonai ereje is gyengült. Ennek következtében a 16. század elején az ország képtelen volt megvédeni magát az oszmán hódítással szemben, amely végül a mohácsi csatában tetőzött 1526-ban.

Mátyás király öröksége azonban tovább él a magyar nép emlékezetében, mint az igazságos uralkodó és a fekete sereg létrehozója, aki Európa egyik legnagyobb hatalmává tette Magyarországot.

Még többet szeretnél megtudni Mátyás király uralkodásáról?

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa