maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Maxinewz

Egyre több ATM teszi lehetővé, hogy bankkártya nélkül is hozzájuthassunk a pénzünkhöz, címletek formájában.

Magyarországon jelenleg körülbelül minden ötödik bankkártyát regisztrált a tulajdonosa valamelyik mobiltárca-alkalmazásba, ez a szám a 2023-as év végére elérte az 1,2 millió darabot. A fejlődés látványos, hiszen az arány csak tavaly 37%-kal nőtt, azaz 450 ezer új kártyát töltöttek fel az Apple Wallet, a Google Wallet vagy valamelyik bankspecifikus mobiltárca-alkalmazásba.

Úgy tűnik, aki regisztrál, az szívesen használja is az okostelefonját a fizetésekhez. Legalábbis erre utal, hogy a kártyás fizetések 14%-a már mobiltárcán keresztül valósul meg, ami 105%-os növekedést jelent a megelőző évhez képest. 

A mobilos fizetés népszerűsége érthető is, hiszen a telefon legtöbbször kéznél van, az elfogadóhelyek 96%-ánál pedig már lehet érintés nélkül fizetni.

Sokan nem tudják, hogy akár készpénzt is lehet felvenni mobiltárca-alkalmazásból, persze csak akkor, ha az adott banki ATM képes erre.

Egyelőre nem minden ATM alkalmas rá

Egy kis piktogram jelzi, hogy mely automaták alkalmasak a mobilos pénzfelvételre. Ha ilyenhez van szerencsénk, akkor a készpénzfelvételt ugyanúgy kell levezényelnünk, mintha plasztik lapot használnánk, azzal a különbséggel, hogy amikor az ATM azt kéri, hogy helyezzük be a kártyát, akkor a mobilunkat kell az érzékelőhöz érintenünk. PIN kódra ilyenkor is szükség van, így nem fordulhat elő, hogy valaki lopott telefonnal tud pénzhez jutni mások bankszámlájáról.

Egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, ám ezek száma folyamatosan nő, ahogy cserélik le a régi készülékeket. 

Ügyfelenként egy bankszámláról havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmentesen vehető fel készpénz bármelyik bank forint ATM-jéből, ami jelentős megtakarítást jelenthet. Az ingyenesség az érintésmentes készpénzfelvételre is vonatkozik, vagyis emiatt nem kell a valós kártyánkat használnunk. 

Akinek van Revolut számlája, az az ahhoz tartozó bankkártyával –csomagtól függően – további 75-750 ezer forintot vehet fel ingyenesen.

Ez azért is praktikus, mert a Revolut számlára a magyar bankszámláról díjmentesen lehet kártyás tranzakcióval pénzt átemelni, így költség nélkül toldható meg az ingyenes készpénzfelvételi limit.

Aki nagyon járatlan a mobiltárca használatában, annak érdemes az elejétől megismernie a lehetőség rejtelmeit, nekik ajánljuk a következő videót:

Forrás: Bankmonitor