maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

Nem érdemes megvárni az ülőmunka hátrányai miatt kialakuló krónikus betegségek kialakulását.

Az ülőmunka a legtöbb ember számára az elhízást, a plusz kilók könyörtelen megjelenését jelenti, de magyar kutatók szerint ennél nagyobb veszélyei is vannak. 

A Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszékének oktatói és egy belgyógyásza is arra figyelmeztet, hogy a sok órányi ülés nemcsak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A gerinc fájdalmas betegségei mellett az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek rizikófaktorát is növelheti az ülő életmód. 

Azt sem tudjuk, hogyan kellene ülni

Dr. Darabosné Tim Irma, dr. Feszthammer Arturné és dr. Tóthné Steinhausz Viktória gyógytornászok tapasztalata szerint az emberek többségének nincs kellő információja arról sem, hogyan kellene helyesen ülni.

Aki naponta több órát egy székben tölt, jobban terheli a gerincét, mintha állna. A helytelen üléskor majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok az álláshoz képest. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

A mozgásszegény, ülő életmód 26 százalékkal növeli a metabolikus szindróma esélyét is. Dr. Werling Klára belgyógyász szerint a szindróma jellegzetességei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, ezek szövődményei: a szív- és érrendszeri betegségek. 

Nem elég a hétvégi túrázás

A ülőmunka hátrányainak kompenzálására nem elég, ha hétvégén sétálunk egy nagyot az erdőben. Persze ez a kikapcsolódás alapvető fontosságú lenne, de főleg mentális szempontból segít. 

Az sem valódi megoldás, ha nyolcórányi ülőmunka után néhanap elmegyünk futni vagy úszni. Igazán akkor teszünk jót magunkkal, ha nem ülünk egy óránál többet egyszerre, hanem munka közben gyakran felállunk a székből tornázni, sétálni, a friss levegőn mozogni. 

Eszközök az ülőmunka kompenzálására

Kutatók szerint a hosszú és egészséges élet titka abban rejlik, amit épp ebben a pillanatban teszünk. Általános gyakorlat, hogy a számítógépes munkát ülve végezzük, pedig vannak eszközök, amelyekkel akár a felére csökkenthetjük a testünk terhelését és még a feladatokkal sem leszünk elmaradva.

Az asztal alá csúsztatható sétálópad az egyik legjobb eszköz az ülőmunka hátrányainak terhelésére. Megfizethető, könnyen használható és a sebessége is állítható.

Szakemberek szerint már a legkisebb fokozattal is sokat teszünk az egészségünkért. 

A sétálópad használatakor fontos, hogy csatoljuk fel a biztonsági övet, mert ha nem a gyaloglásra koncentrálunk, kisebb-nagyobb mértékben kileng a testünk. A másik szempont a megfelelően széles és hosszú futófelületű pad kiválasztása. Aki magas, annak érdemes a nagyobb méretű eszközt beszereznie, amelyen biztosan nem botlik meg, amíg falja a kilométereket munka közben.

Egy másik nagyszerű eszköz a speciálisan íróasztali munkához kifejlesztett szobakerékpár. Az ülése jóval szélesebb és kényelmesebb is, mint egy hagyományos biciklinek és kormánya sincs. 

A visszajelzések szerint azok, akik beruháztak egy ilyen eszközre, végérvényesen lecserélték az irodai széket és napi több kilométert tekernek munkaidőben vagy este tévézés, olvasás közben.

Ezzel nemcsak kalóriát égetnek, a tekerés a szívnek és a vérkeringésnek is jót teszi, ráadásul megfigyelték, hogy az örömhormonnak nevezett endorfin termelését is fokozza.