maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

A történelem egyik legrejtélyesebb dokumetuma az a több mint 230 oldalas kézirat, ami a 15. századból származik.

A Voynich-kézirat egy titokzatos, eddig megfejtetlen középkori kézirat, amelyet számos tudós, régész, kriptográfus és amatőr kutató próbált már megérteni. A kéziratot 1912-ben fedezte fel Wilfrid Voynich lengyel könyvkereskedő, róla kapta a nevét. Jelenleg az Egyesült Államokban, a Yale Egyetem Beinecke Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtárában őrzik.

A mű 234 darab 15 cm széles és 23 cm magas pergamen lapból áll, amelyből negyvenkét lap hiányzik az oldalszámozás szerint. Számos illusztráció található benne, köztük növényi rajzok, csillagászati és asztrológiai diagramok, valamint furcsa, gyakran női alakokat ábrázoló képek. 

A legnagyobb érdekessége, hogy ismeretlen nyelven vagy kódolt szöveggel íródott, az írás karakterei is egyediek, és nem hasonlítanak semmilyen ismert nyelvre vagy írásrendszerre. Szintén izgalmas jelenség, hogy olyan növényi illusztrációkat tartalmaz, amelyek nagy része nem azonosítható egyetlen ismert növénnyel sem, a rajzok alapján gyógyászati vagy mágikus célra használhatták ezeket.

A Voynich-kézirat számos oldalán csillagászati és asztrológiai ábrák, diagramok láthatók, például csillagképek rajza, naptárak és horoszkópok. A pergamenek között olyan is akad, amelyen fürdőket és medencéket örökített meg a szerző, ezeken a helyszíneken sokszor meztelen női alakok láthatók gyógyfürdőzés közben. 

Szénizotópos vizsgálatok szerint a kézirat a 15. század elejéről származik, nagy valószínűséggel 1404 és 1438 között íródott. Az írás és az illusztrációk stílusa alapján valószínűleg Európában készült.

Természetesen számos próbálkozás volt és van a szöveg megfejtésére, kriptográfusok, nyelvészek, statisztikai szakemberek igyekeznek közösen rájönni, mit tartalmaznak az írott sorok. Eddig azonban egyik módszer sem vezetett sikerre.

Teóriák persze vannak, egyesek szerint mesterséges nyelven íródott, mások szerint egy kifinomult hoax (szándékos félrevezetés) vagy kódolt szöveg. Van, aki úgy véli, hogy a kézirat egy titkos alkímiai vagy gyógyászati tudást rejt, ezért is lenne jó megfejteni.

A Voynich-kézirat szövegének és a képek értelmezésének megoldása még hátra van, de komoly kihívás elé állítja a kutatókat.