Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Előkerült egy 400 éves térkép a Földről, sokkoló adatok szerepelnek rajta
Borítókép:  Profiemedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Korábban a térképeken a fel nem fedezett vidékeket a fantázia segítségével rajzolták meg.

Sok évtizeden át azt hitték elődeink, hogy Kalifornia egy sziget, a térképeken még a 18. században is különálló földrészként rajzolták meg a hibás spanyol beszámolók alapján. Egyetlen baklövésként nem is lenne izgalmas az eset, azonban a történelem tele van ilyen tévedésekkel.

Edward Brooke-Hitching a Fantom Atlasz című könyvében gyűjtötte össze azokat az elképesztő térképeket, melyeken nem létező szigetek, feltalált hegyláncok, mitikus civilizációk és más fiktív földrajzi adatok vannak feltüntetve. Az író megállapítása szerint a több száz évvel ezelőtti térképek nem az alapján születtek, amit felfedeztek, hanem az alapján, ahogy szerették volna, hogy kinézzen a Föld.

Ott van például a 19. századig nagy ismertségnek örvendő Kong-hegylánc, amely a néhai térképészek szerint gyakorlatilag kettévágta az Afrikai kontinenst. Sokan a Nílus alatt lévő Hold-hegyekben is hittek, egészen addig, amíg Louis Gustave Binger 1889-ben el nem ment személyesen oda és ki nem derítette, hogy a fantázia szüleménye az egész.

Ausztárália találomra készített térképe

Amatőr történészek körében is ismert, hogy 1827-ben Thomas J. Maslen elkészítette Ausztrália térképét. Na, de hogyan? A kontinens akkor még feltáratlan közepére egy hatalmas folyót rajzolt, terebélyes vízgyűjtő területtel. Persze senki sem tudta bizonyítani az ellenkezőjét, így a térképet elfogadták tudományos körökben. Hamarosan kiderült, hogy a valóság sokkal kiábrándítóbb: a területen évente 150 milliméternél kevesebb csapadék esik és Ausztrália nem épp egy vízzel teli csodaország, ahogy azt Maslen lerajzolta. 

Ezek után talán már meg sem lepődünk azon a 400 évvel ezelőtt, 1596-ban készült térképen, amit Theodor de Bry rajzolt és amit gyakorlatilag nulla bizonyíték alapján készített el a szakember. A munka alapja az volt, hogy a világnak egyensúlyban kell lennie, így biztosan van egy nagy földrész délen is. Rajzolt is egyet, ami leginkább egy gigantikus méretű, megnyúlt Ausztráliára hasonlít.

A kitalált Crocker Land

Szintén megmosolyogtató az az eset, amely során feltűnt egy Crocker Land nevű hely a térképen, ami egy kitalált északi-sarki kontinens volt. A „felfedezés” Robert Edwin Peary nevéhez és 1906-os expedíciójához köthető. Peary arról a híres bankárról, George Crockerről nevezte el a kitalált földrészt, aki finanszírozta az utazását. 

Peary azt állította, hogy a felfedezőút során rátalált a Crocker Landre, a San Francisco Call nevű lap pedig még egy turista csalogató leírást is készített a helyről 1913-ban. Peary megtalált naplói azonban egy szóval sem említik, hogy bármit is talált volna azon a napon, amikor állítólag megpillantotta a nevezett szárazföldet, ami arra utal, hogy később találta ki a történetet. 

Néhány ország ma is nagyobb a térképen, mint a valóságban. A lenti videóból kiderül, miért hazudnak a térképek: 

Forrás: inverse.com
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa