Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A Föld felé tart egy fényes üstökös, hamarosan szabad szemmel is látható lesz
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Egyes becslések szerint fényesebb lesz mint a Jupiter.

Egy nemrég felfedezett üstökös, amely a C/2023 A3 nevet kapta, jó eséllyel elég világos lesz ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen a következő hónapokban. Jelenleg csak teleszkópokkal lehet megfigyelni, de a csillagászok szerint egyre biztosabb, hogy a Földhöz közelebb érve olyan fényes lesz, mint a Vénusz, az éjszakai égbolt legfényesebb bolygója.

Az üstökös szeptember 27-én lesz a legközelebb a Naphoz, de szerencsére elég távol ahhoz, hogy ne kelljen tartani tőle. A számítások szerint 58,6 millió kilométerre lesz a csillagunktól, ez nagyjából akkora, mint a Nap-Merkúr távolsága.

Ősz közepére az üstökös még közelebb suhan a Földhöz, míg végül október 12-én eléri a legközelebbi pontot, amikor már csak nagyjából 70,6 millió kilométerre lesz tőlünk és ekkor lesz a legfényesebb.

Egyes becslések szerint fényesebb lesz mint a Jupiter, és ha ez valóban így lesz, akkor egy rendkívül izgalmas üstökös látványában gyönyörködhetünk ősszel, melyet már napnyugtakor is megfigyelhetünk. 

Az üstököst több mint 15 hónapja fedezte fel egymástól függetlenül két obszervatórium. Először a Zijinshan Csillagászati ​​Obszervatórium munkatársai látták meg, de nagyon halvány volt, és elvesztették a nyomát a követési megfigyelésekben. Ezt követően megtalálta az ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) nevű földi megfigyelőrendszer, amelyet elsősorban azért fejlesztettek ki, hogy észlelje és nyomon kövesse a Földre potenciálisan veszélyes kisbolygókat és üstökösöket.

Az egyik legutóbbi jelentősebb üstökös, amely szabad szemmel is jól látható volt, a Neowise (C/2020 F3) üstökös volt, amely 2020 júliusában érte el a legnagyobb fényességét. Ez az üstökös különösen látványos volt az északi féltekéről, és a sötét égbolton akár városi fényektől távol is megfigyelhető volt. A Neowise üstökös hosszú, fényes csóvája sok amatőr és profi csillagász számára emlékezetes látványt nyújtott. A várakozások szerint az ősszel megérkező égitest is hasonló lesz.

Forrás: IFLScience
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa