Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
„Önmagam árnyéka lettem”– egy családapa beperelte az egyik közismert Covid-vakcina gyártóját
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az AstraZeneca COVID-vakcináját Magyarországon nem korlátozta Müller Cecília tisztifőorvos.

Néhány nappal azután szenvedett agysérülést egy férfi, hogy megkapta a brit fejlesztésű COVID-oltást, amit az AstraZeneca gyártott. A cég tagadja a felelősségét, miközben a kisgyermeket nevelő családapa azt mondja, a gyógyszeripari óriás eltúlozta a vakcina hatékonyságát, és bagatellizálta annak kockázatait. 

Jamie Scottnak két kisfia van, de munkaképtelenné vált, miután 2021 áprilisában megkapta az AstraZeneca által gyártott oltóanyagot. Tíz nappal az első oltás beadása után a férfi erős fejfájásra ébredt, hányni kezdett, és nehezen beszélt. Kórházba szállították, ahol vérrögöt találtak az agyában, azonnal megműtötték, ezután közel egy hónapig kómában volt. Feleségének, Kate-nek már akkor azt mondták az orvosok, hogy ha a férje fel is ébred, már nem lesz többé ugyanaz, mint korábban volt.

A COVID-oltás megváltoztatta az életét.

A férfi felébredt a kómából, de nem gyógyult meg és már nem is fog. Tönkre ment a memóriája, nehezen tud olvasni, írni, alig hall és a beszédével is akadnak problémák. Szinte teljesen megvakult, állandó fájdalmaktól szenved, egész nap erőtlen. Azt mondja, nem tud autót vezetni, de ami a legrosszabb: képtelen aktívan részt venni a gyermekei életében.

„Minden megváltozott bennem. Boldog vagyok, hogy élek, de árnyéka vagyok annak, aki voltam" 

– mondta Jamie Smith, aki közel 55 millió forintnak megfelelő fontot kapott a kormány vakcina-kártérítési (VDP) rendszeréből, de számításaik szerint ez nem pótolja azt a karrierjövedelmet, amelyet informatikusként kapott volna.

Angliában ahhoz, hogy valaki ezt az összeget megkaphassa az oltási kártérítési programból, legalább 60%-os rokkantnak kell lennie. Az alacsonyabb fokú fogyatékossággal élők nem kapnak semmit.

Az AstraZeneca vakcinát az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették. A világjárvány sürgőssége miatt gyorsított tesztelésen ment keresztül, nagyon hamar engedélyezték, 2020 decemberében. Számos orvos állította akkoriban, hogy a vakcina biztonságos, és arra buzdították az embereket, hogy vegyék fel az oltást. Majd 2021 tavaszán Európa-szerte egyre több bejelentés érkezett olyan esetekről, ahol vérrögök alakultak ki azok szervezetében, akik AstraZeneca oltást kaptak.

Sarah Moore, a férfi ügyvédje arra emlékeztet, hogy 2021 márciusának elején több európai országban megszüntették vagy felfüggesztették a vakcina használatát a súlyos mellékhatások miatt. Most azzal érvelnek a kártérítési perben, hogy amikor a férfi megkapta az oltást, a gyártó még nem tüntette fel a várható mellékhatások között a vérrögképződést.

Az AstraZeneca azt állítja, hogy 2021 áprilisában frissítette a vakcina termékinformációit, hogy tükrözze annak lehetőségét, hogy nagyon ritka esetekben a vakcina a trombózis kiváltó oka lehet.

Hazánkban is sokan kaptak AstraZeneca-vakcinát.

Magyarországon engedélyezett maradt az AstraZeneca oltóanyaga a mellékhatások ellenére is. Müller Cecília 2021. április 30-án azt mondta:

„Kérem, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között.”

Az országos tisztifőorvos akkoriban azt nyilatkozta, a legeslegfontosabb, hogy az első adandó lehetőséget megragadjuk, és bármely vakcinát felvegyünk, ami rendelkezésre áll.

Nem sokkal később a nyunyókát is engedélyezte az óvodában alvó gyerekek számára: 

Forrás: TelexSkyNews

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa