Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Újabb pusztító áradásra készülhet Dubaj, özönvíz csaphat le a sivatagban
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Dubaj és az Arab Emírségek más részein is fel kell készülni arra, hogy a jövőben gyakoribbak lesznek a pusztító felhőszakadások.

Dubajban április közepén egyetlen nap leforgása alatt több mint 14 centiméter eső esett. Ez a mennyiség a sivatagi városban másfél évnyi csapadéknak felel meg, a rekordok 1949-es kezdete óta nem volt ekkora esőzés az Egyesült Arab Emírségekben. A kutatók keresik a jelenség okát, de egyelőre nem tudnak biztosat mondani. Természetes folyamatok, a klímaváltozás és a mesterséges esőfakasztás, azaz ezüst-jodit rakéték levegőbe bocsátása is okozhatta a rendkívüli időjárást.

A klímaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben, az El Niño időszakában több eső fog esni, ha folytatódik a fosszilis tüzelőanyagok elégetése. Márpedig folytatódni fog, ezzel együtt az éghajlat melegedése sem áll meg.

A dubaji özönvíz a kutatókat is váratlanul érte.

Az áprilisi hirtelen áradások 19 halálos áldozatot követeltek Ománban. Tíz gyerek fulladt meg, amikor elsodort a víz egy iskolabuszt. Az Egyesült Arab Emírségekben négy ember halt meg az autójában, amit magával húzott az árvíz. Több mint ezer járatot töröltek, miután elárasztotta a kifutópályákat a víz a világ egyik legforgalmasabb, dubaji nemzetközi repülőterén. Az eső Bahreint, Katart és Szaúd-Arábiát is érintette.

A felhőszakadást elvileg nem a mesterséges esőzés idézte elő.

Ami az ezüst-jodid rakéták fellövését illeti, szakértők szerint a kisebb helyi beavatkozás nincs nagyobb hatással a természetre. Legalábbis így tudjuk. A légkörbe juttatott ezüst-jodid részecskék a felhőkben felgyorsítják a jégkristályok keletkezésének folyamatát, amelyek végül csapadék formájában távoznak, így mesterséges esőt vagy havazást lehet előidézni a megfelelő mennyiségű anyag használatával. 

Bár a technológiát főként mezőgazdasági területen szokták alkalmazni, Kínában például előszeretettel használják fel a különböző nagyszabású rendezvények zavartalanságának biztosítására is. Ennek érdekében más helyen „hívják le” a csapadékot és az ünnepi eseményt nem mossa el az eső.

Dubajban a cloud seeding, vagy másnéven mesterséges esőcsinálás bevett gyakorlat. A világ egyik leggazdagabb városa elképesztő összegeket fordít hasonló kutatásokra, szeretnék zöldellő sivatagi oázisként látni Dubajt a térképen.

Az április felhőszakadás után a bolygó meteorológusainak figyelme az arab sivatag felé fordult. A World Weather Attribution (WWA) csoport szerint a hasonló esőviharok 40 százalékkal gyakoribbak, mint néhány évtizede voltak. A szervezet szoros párhuzamot lát a az emberi tevékenység és a klímaváltozás között, de sokan kételkednek ebben.

„Az El Niñót nem tudjuk megállítani, de az éghajlatváltozás ellen tehetünk" – vélekednek a WMA kutatói, de valódi előrelépés nem történt eddig. 

Nathan Gillett kanadai kutató szerint a kutatások azt sugallják, hogy az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb esőzésekhez vezet majd a régióban. Ennek értelmében Dubajban és az Emírségek más, sivatagos részein újabb özönvizekre kell felkészülniük a lakosoknak és az odalátogató turistáknak.

Forrás: CBC

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa