maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

A jó párna fontos, állítólag minden nap az előző éjszakával kezdődik, ezért nem mindegy, hogy kipihenten vagy kifacsartan ébredünk reggel. 

Az egyénileg kialakított alvási szokásaink között szerepel az is, hogy milyen párnán szeretjük álomra hajtani a fejünket. Van, akinek elég egy nagy párna, mások legalább 2-3 kispárnát választanak maguknak, és sokszor az sem mindegy, hogy kemény vagy puha, természetes vagy mesterséges anyagokkal van kitömve. Ezzel szemben kétezer éve az egyiptomiak magas fejtámlára fektették a fejüket és úgy aludtak.

Az alváshoz használt fejtámlák díszes, faragott változatai fáraók és a nemesek temetkezési kellékei között is gyakran előfordultak. Ezeket az eszközöket fából, kőből, égetett agyagból, ritkábban elefántcsontból készítették.

Az anyag megválasztása a felhasználó társadalmi státuszától és anyagi lehetőségeitől függött.

A párna kényelmesebb lehet...

A fejtámaszok csak első ránézésre tűnnek kényelmetlennek, stabil támasztékból és egy ívelt felső részből álltak, amely a nyak és a fej komfortos megtámasztására szolgált. Azonban nemcsak kényelmi eszközök voltak, hanem szimbolikus jelentőséggel is bírtak.

Az egyiptomiak hittek abban, hogy a fejtámaszok védelmet nyújtanak az alvó számára, különösen az ártó szellemekkel szemben. Sízvesen díszítették szimbolikus mintákkal és hieroglifákkal, amelyek további védelmet biztosítottak és kifejezték az istenekhez való kapcsolódást.

Persze a praktikus okok sem elhanyagolhatók, valószínűleg a bogarak, fülbemászók, pókok ellen is nyújtott bizonyos fokú védelmet az alváshoz használt fejtámasz.

Az egyik legismerteb ilyen lelet Tutanhamon fejtámasza, amelyet a fáraó sírjában találtak. Gazdagon díszített remekmű, kiváló minőségű anyagokból készült, ami a fáraó magas státuszát tükrözi.

Hogyan aludtak az ősi egyiptomiak?

Az ágyakhoz matracokat, szőnyegeket és állatbőröket használtak, hogy kényelmesebbé tegyék az alvást. A gazdagabbak külön hálószobával rendelkeztek, míg a szegényebbek gyakran közös helyiségekben aludtak.

A hálószobák hűvösek és sötétek voltak, hogy elősegítsék a nyugodt alvást, használtak szellőztető rendszereket és árnyékolókat is a hőmérséklet szabályozására.

Ma már ritka, de az egyiptomiak az ókorban szívesen aludtak a házaik tetején vagy az udvaron a forró nyári hónapokban, hogy elkerüljék a hőség miatti kellemetlenségeket. A tetőn való alvás friss levegőt biztosított és hűvösebb volt, mint a zárt helyiségek. Az álmoknak nagy jelentőséget tulajdonítottak, úgy vélték, hogy azok az istenek üzenetei, és gyakran fordultak jósokhoz vagy papokhoz álmaik értelmezéséért.

Forrás: SJD