maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Maxinewz

Hérodotosz tényleg arról írt, amire a nép gondolt a monstrumok láttán.

Hérodotosz volt az első történész a világtörténelemben több tudós szerint is, hiszen ő már ellenőrizte forrásait, és megpróbált tehát bizonyítékokat is szerezni, hogy amit lejegyez, annak van-e igazságalapja. Nem véletlen, hogy úgy is hívták őt, hogy a 

"történetírás atyja".

A legjelentősebb munkája a Történelem (Hisztoriai), életéről azonban keveset tudunk, és ezek a történetek is nagyon sokszor inkább mesések, tehát a "történetírás atyjának" története a homályba vész, ennek elleénre Hérodotoszra örökre emlékezni fog az utókor, a történelem, hiszen rengeteg olyan dolgot jegyzett fel, amelyek csak általa maradhattak rá a jövő kutatóira. A fő műve tulajdonképpen a görög-persze háborúkról szól, de annak előzményeit próbálja bemutatni, így számtalan értékes információról szól, amikor az őt körülvevő világot mutatja be.

A nagy egyiptomi piramisok építéséről számtalan kisebb dokumentum maradt ránk, az elmúlt időszakban pedig a tudósok áttörő felfedezést tettek Egyiptomban, hiszen a Nílus mára már kiszáradt ágait fedezték fel, és ez meglehetősen közel hozta hozzánk a piramis építőit, hiszen rámutat arra, hogy a piramisok mellet egykor ott csalinkázott a Nílus víze, így pedig azt is könnyű megmondani, hogy a piramisok elhelyezkedése sem véletlen,

ott állnak, ahol egykor víz folyt.

Ott állnak, ahová egykor könnyebb volt elszállítani a köveket.

Ám amennyire mi hatalmasra értékeljük a piramisokat, és gyönyörködünk a látványban is sokszor. Az ókori nép egy része nem feltétlenül volt oda az építményekért. A régi egyiptomiak sokszor megvetően néztek ezekre a gúlákra, és olyannyira gyűlölték, hogy még gusztustalan tréfát is kreáltak a piramisok építéséről.

Hérodotosz leírja a történetet, amelyben az egyiptomiak úgy adták elő a piramis építését, hogy Kheopsz anyagi nehézségek közepette prostitúcióra késztette a saját lányát, aki mindeközben a vendégeitől egy-egy követ is kért a szolgáltatásért cserébe. Így a kövek imígyen jutottak a helyükre a népi gúny szerint. Az IFLScience tudományos ismeretterjesztő oldal is közli, hogy a szövegeket elemezte egy szakértő, Alex Tarbet is, aki a Michigani Egyetem egyik doktorandusza.

Mint ő elmondta, az is kiderülhet például ezekből a feljegyzésekből, hogy az ókori egyiptomiak megvetették ezeket a gigantikus alkotásokat, Kheopsz önzésének tulajdonították a piramis építését.

Érdekelnek még érdekességek a piramisokról?