Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Tíz zavarba ejtő múmiát ástak ki az egyiptomi homokból, a régészek sem találnak rá magyarázatot
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A  múmiák készítése szerves része volt az ókori egyiptomi vallási és kulturális életnek.

Az ókori Egyiptomban szinte minden elhunytat, de még a háziállatokat is mumifikálták. De vajon mi lehet a magyarázat arra, hogy olykor vadállatokon is elvégezték a szertartást? Az egyiptomi homokból nemrég tíz krokodil múmiáját hozták felszínre a régészek. Az állatok valószínűleg több mint 2500 éve haltak meg, és egy olyan rituáléban őrizték meg a testüket, amely Szobeket a víz és a Nílus istenét dicsőítette.

A múmiákat, amelyek tíz felnőtt krokodil testét őrizték, a Nílus folyó nyugati partján fekvő Qubbat al-Hawa sírjában találták meg. A krokodil évezredeken át fontos szerepet játszott az egyiptomi kultúrában. Amellett, hogy hajdani túlvilági istenséghez kötődött és táplálékforrás volt, az állat egyes részeit, például a zsírját gyógyszerként használták testfájdalmak vagy kopaszodás kezelésére is.

A mumifikált állatok, köztük a macskák és a páviánok gyakori leletek az egyiptomi sírokban, de a krokodilok viszonylag ritkák, legtöbbjük egészen kicsi, fiatal állat volt még, amikor felhasználták a szertartáshoz. 

A most megtalált leletek azonban kifejlett, erős példányokból készültek, ami meglehetősen ritka.

A tíz krokodilmaradvány közül öt csak fej volt, a másik öt pedig különböző befejezettségi állapotban volt. Az egyik, egy több mint két méter hosszú állatmúmia, szinte teljes egészében készen volt.

A koponya alakja és az állatok csontlemezeinek elrendezése alapján kiderült, hogy két különböző faj egyedeiről van szó, hogy miért, arra egyelőre nem találtak magyarázatot a történészek. Salima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológusa szerint azért is különös ez a megfigyelés, mert köztudott, hogy a két faj egészen másként reagál az emberre. 

„Az egyik megesz, a másikkal akár együtt is úszhatsz a medencében, nem fog bántani”

– mondta Ikram. 

Miért mumifikáltak állatokat az ókori Egyiptomban?

Az egyiptomiak több állatot isteni lények megtestesülésének tekintettek. Ezeket az állatokat különleges bánásmódban részesítették életükben és haláluk után is.

Sok állatot azért mumifikáltak, hogy ajándékként ajánlják fel az isteneknek. Az egyiptomiak úgy vélték, hogy ezek az ajándékok segíthetnek imáik meghallgatásában vagy a túlvilágon az elhunytak társai, segítői lehetnek. 

A macskák Bastet istennő szent állatai voltak, a krokodilok, ahogy fentebb említettük, Szobek istenhez kötődtek, aki a Nílus istene volt. Az íbisz madarak Thot istent testesítették meg, a kutyák Anubisz isten szent állatai voltak, aki a halál, a mumifikálás és a balzsamozás istene volt. Emellett a szkarabeusz bogarak (ganéjtúrók) is jelentős vallási szimbólumok voltak, gyakran mumifikálták őket amulettként vagy áldozatként.

Forrás: NYTimes

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa