Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Megmozdult egy 4000 éves egyiptomi szobor, a frász kerülgette az embereket
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Ritka látványosságnak számít, ha megmozdul egy 4000 éves szobor, ami egy múzeumi üvegvitrinben van elhelyezve.

Az 1821 óta működő Manchester Múzeum mintegy hatmillió műtárgyból álló gyűjteménnyvel büszkélkedhet, köztünk olyan ritkaságokkal, amelyek évezredekkel ezelőttről származnak. A látogatókat néhány éve egy, a múzeumban található, négyezer éves szobor rejtélye kezdte érdekelni, amely látszólag minden ok nélkül megmozdult. 

A jelenségre a múzeumi kurátorok is azonnal felfigyeltek és értetlenséggel fogadták a meglepő látványt. Az ókori Egyiptomból származó szobor egyik napról a másikra forogni kezdett, annak ellenére, hogy egy biztonságos üvegvitrinben volt elhelyezve.

Középkori átok mozgathatta a szobrot?

A mozgás magyarázatára különböző elméletek láttak napvilágot. Voltak, akik azt mondták, a szobor átka lépett működésbe, mert nem szabadott volna elhozni onnan, ahová eredetileg az ókorban elhelyezték. Mások szerint a szobor alapjául szolgáló személy szelleme jött el a műtárgyért, és így akarja jelét adni az itt-tartózkodásának.

Végül egy ennél kevésbé misztikus magyarázat lett a megoldás a mozgó szobor dilemmájára. Kiderült, hogy a múzeum melletti forgalmas úton haladó járművek rezgése keltett olyan apró hullámokat, amelyek miatt a szobor elfordult a talapzatról.

A múzeum felkért néhány szakembert, hogy végezzenek méréseket, és állapítsák meg, valóban az épület közelében robogó buszok és autók miatt fordult-e el a szobor. Steve Gosling rezgésszakértő úgy tesztelte az elméletet, hogy egy háromtengelyes érzékelőt helyezett az ereklyét tartalmazó fali szekrény alá 24 órára.

A teszt szerint este 18 órakor volt a rezgésszint csúcspontja volt, ezzel egyidőben a műtárgy is megmozdult, majd a rezgések leálltak és a szobor sem fordult egy millimétert sem egész éjjel. Reggel 7 óra körül azonban ismét megmozdult az ókori műtárgy, és a rezgések is egyre erőebbek lettek.

Kiderült, hogy a rezgés és a mozgások teljesen egybeesnek a közúti közlekedés és a gyalogosok forgalmának intenzitásával, így egyértelműen megállapítható, hogy az épület az ember számára nem érzékelhető módon remeg a reggeli és a délutáni csúcsidőben, ami a gyűjteményre is hatással lehet.

„Ennek a szobornak domború az alapja. Van egy apró kiemelkedés az alján, ami érzékenyebbé teszi a rezgésekre" – mondta Anna Garnett, egyiptológiai kurátor.

A múzeum, tartva attól, hogy a szobornak idővel baja esik, áthelyezte a műtárgyat egy másik helyiségbe. Emiatt a mozgása is abbamaradt, de a misztikus elméleteket népszerűsítő látogatók szerint csak figyelemelterelésről van szó, a négyezer éves szobrot bizony túlvilági erők mozgatták.

Forrás: Manchester News

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa