Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Íme a meglepő hasonlóság a szépséges Kleopátra és a kőgazag Elon Musk között
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Kleopátra valóban annyira eszes és gazdag volt, mint azt a filmekben láttuk?​

Kleopátraaz egyik legismertebb ember a világtörténelemben, mégis keveset tudunk a valódi életéről. Számtalan irodalmi alkotás és mozifilm dolgozta fel a történetét, melyek egy része sajnos torz képet festett az egyik leghatalmasabb uralkodónőről. 

Cselszövő, csábító, kiváló stratéga és okos kapcsolatépítő volt Kleopátra? Kivételes intelligenciájának köszönhetően uralkodhatott egy olyan hatalmas birodalom felett, mint Egyiptom? Mi az igazság? Íme öt tény, amit csak kevesen ismernek.

1. Kleopátra szülei testvérek voltak

VII. Kleopátra volt Egyiptom utolsó fáraónője, de felmenői nem egyiptomiak voltak, hanem Nagy Sándor makedón uralkodó egyik tábornokának leszármazottai. Szülei testvérek voltak: XII. Ptolemaiosz fáraó és húga, V. Kleopátra.

A korabeli uralkodók azzal tűntek ki, hogy feleségül vették saját testvéreiket. Ha nem házasodtak össze, akkor általában meggyilkolta egyik a másikat. Kleopátrára is az a sors várt, hogy feleségül menjen nyolc évvel fiatalabb öccséhez, VIII. Ptolemaioszhoz, de ellenségekké váltak, így Kleopátra 21 évesen a Sínai-sivatagban találta magát.

Hogy visszavegye Egyiptom irányítását, Kleopátra elcsábította Julius Caesar római uralkodót és fiút szült neki. Caesar csapataival sikerült visszaszereznie egyiptomi trónját és újra uralkodott másik bátyja, XIV. Ptolemaiosz mellett. Később feleségül is ment hozzá, majd megmérgezte és helyére fiát állította. 

2. Kilenc nyelven beszélt

A ptolemaioszi uralkodók brutálisak voltak a harctéren, de szerették a könyveket. Az Alexandriai Könyvtár a világ minden tájáról származó eredeti írásos művet összegyűjtött. Az ifjú Kleopátra tanulással töltötte a legtöbb időt, tehetséges vegyész volt, főként különféle mérgekkel kísérletezett. 

Szerette a nyelveket, kilenc nyelven beszélt, és ő volt az első ptolemaioszi uralkodó, aki egyiptomiul is megtanult.

3. Kleopátra nem volt egy kimondott szépség

Kleopátrát gyönyörű csábító nőként ábrázolják a filmekben, aki vonzerejének köszönhetően befolyásos férfiakat fektetett két vállra, de ez valójában nem igaz. 

A csábító képet a rómaiak alkották meg róla halála után. Megírták saját verziójukat a történelmükről, majd az évek során tovább színezték ezt a mítoszt a híres festők, Shakespeare vagy a hollywoodi filmkészítők.

Kleopátra néhány fennmaradt szobra az ókori világból nem egy klasszikus szépséget tár elénk. Az egyik egy festett mészkő szobor a Kr.e. I. századból, kampós orral, beesett szemekkel és szigorú arckifejezéssel mutatja be.

Valódi ereje intellektusában, varázsában és politikai érzékében rejlett. Kleopátra azon képessége, hogy rabul ejtse és befolyásoljon másokat, központi szerepet játszott uralkodásában.

4. A világ leggazdagabb embere volt a maga korában

Hatalmának 2000 évvel ezelőtti csúcsán a birodalma a Földközi-tengeren is átnyúlt, a mai Líbiától Egyiptomon át a keleti Szíriáig. Ez a legnagyobb terület, amelyet valaha nő uralt. 

Hétmillió ember abszolút uralkodója volt és a világ leggazdagabb nője. Mai pénznemben 95,8 milliárd dollárt érne a vagyona.

Összehasonlításképpen: napjaink egyik leggazdagabb embere Elon Musk, vagyonát 197,7 milliárd dollárra becsülik. Előfordul, hogy pár milliárd dollárral évente néhányszor lekörözi Jeff Bezos, az Amazon alapítója, de Musk rendszerint visszakapaszkodik. Azonban még náluk is több pénz felett rendelkezik Bernard Arnault luxusmogul. A francia üzletember vagyonát 233 milliárd dollárra becsülte a Forbes.

5. Valószínűleg nem kígyómarás ölte meg

A történelemkönyvek szerint Kleopátra Kr. e. 30. augusztus 12-én kígyómarással vetett véget életének, egyes történészek azonban kételkednek ebben. Kleopátra tehetséges vegyész volt, jól ismerte a mérgeket, vélhetően kevésbé fájdalmas halált is választhatott volna magának, ráadásul a dinasztiájában senki sem lett öngyilkos.

Történészek szerint három gyermekének apja, Marcus Antonius ölette meg.

Forrás: CBC

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa