Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Jó ötlet erőltetni a pisilést utazás előtt?
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Egy bizonyos kor elérése után bármennyire igyekszik az ember elővigyázatos lenni, egy hosszabb utazásnak akár már az első órájában ellenállhatatlan kényszert érezhet a kisdolga elvégzésére. Lehet ezt valamennyire szabályozni?

Kellemetlen érzés, ha nem sokkal útnak indulás után pisilhetnékünk támad, még akkor is, ha csupán fél órával korábban voltunk vécén. Az izgalom azonban újra feltámasztja bennünk az ingert, illetve az attól való félsz, hogy jó ideig nem tudunk majd kimenni.

Valóban az a jó taktika, ha a lakásból való távozás előtt még kipréseljük magunkból az utolsó cseppeket? Szakértők szerint ez a lehető legrosszabb eljárás, mert csak akkor érdemes pisilni, ha tényleg kényszert érzünk rá, így tartható fenn ugyanis a húgyhólyag egészsége.

Ha erőltetjük, az káros feszülést okoz benne, és végső soron az illető összezavarja a húgyhólyag és az agy közötti információcserét. Ez vezet ahhoz a rettentő kellemetlen következményhez, hogy képtelenek leszünk huzamosabban türtőztetni magunkat.

Mi is történik a szervezetünkben a pisilési inger keletkezése során? Amikor a húgyhólyagunk a kellő mértékben megtelik, akkor a benne lévő folyadék feszítése miatt a hólyag fala üzenetet küld az agynak, hogy ideje elvégezni a kisdolgunkat. Az erőltetéssel viszont tönkre tesszük a hólyagunk jelzőrendszerét, megbízhatatlanná válik, és máris kész a baj.

A húgyhólyag hozzászokik, hogy kisebb tartalommal is jelzést küldjön az agynak, ez okozza a hólyaggyengeség nevű problémát.

Mi lehet a megoldás? Utazás előtt is kövessük a szokásos rutinunkat, és bízzunk magunkban, ne idegeskedjünk feleslegesen azon, hogy időben találunk-e majd vécét. Igyunk valamivel kevesebbet, és inkább élvezzük a táj szépségét, tereljük el a figyelmünket a testi-lelki aggodalmainkról.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa