Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Tényleg nem szabad fémkanállal kevergetni a mézes teát? Felfedjük az igazságot!
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A méz és a fém valóban ősi ellenségek vagy ez is csak egy tévhit a konyhából?

A mézzel kapcsolatban széles körben elterjedt vélekedés, hogy nem szabad fémkanalat használni hozzá, mert a fém oxidáló hatása negatívan befolyásolhatja a méz minőségét és az ízét. Az igazság az, hogy a méz rendkívül savas kémhatású, pH-értéke általában 3,4 és 6,1 között van, emiatt valóban képes reakcióba lépni bizonyos fémekkel, különösen akkor, ha a fém hosszabb ideig érintkezik vele.

A régi időkben gyakran használtak az emberek különböző fémeszközöket a konyhában, amelyek nem voltak olyan ellenállóak, mint a mai rozsdamentes acél. Az olyan evőeszközök, mint a réz és az alumínium, hajlamosabbak voltak a korrózióra és az oxidációra, különösen savas anyagokkal érintkezve. Ezek a korai megfigyelések vezettek ahhoz a meggyőződéshez, hogy a mézet nem szabad fémkanállal enni.

Azonban ma már nem kell attól tartanunk, hogy a méz és a kanál összeveszik a teáscsészében. A rozsdamentes acél, amelyből a mai fémkanalak többsége készül, sokkal ellenállóbb a savas reakciókkal szemben.

Rövid ideig tartó érintkezés esetén, például amikor mézet merítünk vele a teába, nem valószínű, hogy bármilyen negatív hatása lenne az egészségünkre.

Ennek ellenére sokan a biztonság és a hagyományok kedvéért inkább fa, műanyag vagy kerámiakanalakat használnak a méz kezelésére és fogyasztására és ezzel nincs is semmi baj. Ezek az anyagok valóban nem lépnek reakcióba a mézzel és biztosan nem változtatják meg a minőségét.

A méz egészséges és természetes édesítőszer

A méz természetes cukrokat (fruktózt és glükózt) tartalmaz, amelyek gyors energiaforrást biztosítanak, ezért a sportolók is előszeretettel használják energiafeltöltésre.

Az orvosok is ajánlják a rendszeres mézfogyasztást, ugyanis az aranyló, ragacsos folyadék gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban és fenolos vegyületekben, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabadgyököket, így csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.

Egy év alatti gyermekeknek nem szabad mézet adni a botulizmus kockázata miatt, de a nagyobbaknak torokfájás, megfázás esetén segít a méz a fertőzések elleni küzdelemben. Régóta használják természetes köhögéscsillapítóként is.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa