maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Maxinewz

A legismertebb angol trágár kifejezés nagy port kavart, amikor először hallották meg az emberek a rádióban.

A „fuck“ szó eredetének pontos forrása bizonytalan, de számos elmélet van arról, honnan eredhet. Létezik egy legenda, amit eddig nem sikerült bizonyítani, miszerint a középkori Angliában az emberek nem szexelhettek, csak a király jóváhagyásával. Mikor egy család gyereket akart a királyhoz kellett fordulniuk kérelemért, aki küldött nekik egy táblát, amit az ajtóra kellett kitűzniük, amikor házas életet éltek. A táblán ez állt: Fornication Under Consent of the King. (F. U. C. K.), azaz paráználkodás a király engedélyével. 

Egyes nyelvtudósok szerint német-római eredetű, leginkább a latin futuere (melyet a vulgáris latinban használtak szexuális jelentésben), vagy a német ficken szavakat szokták felhozni, mint potenciális előzmények.

Mások szerint a skandináv nyelvekből származik, például az óskandináv fukka vagy az izlandi fokka szóból. Egyes kutatások pedig arra utalnak, hogy a fuck szó eredete az angol nyelv régi dialektusaira vezethető vissza, és idővel alakult ki a modern formájában.

Mivel a szó ősi eredetének pontos forrása nehezen nyomon követhető, a kutatók még mindig vitatkoznak azon, hogy pontosan honnan származik a „fuck szó.

És mivel használata évszázadokon át tabu volt, írott formában ritkán jelent meg, emiatt  pontosan nem is határozható meg a keletkezése.

Fuck a dalszövegekben

Ma már nem lepődünk meg azon, ha egy rap vagy pop slágerben elhangzik a kifejezés, amit a rádiók előszeretettel kisípolnak. Ez azonban csak néhány évtizede tekinthető hétköznapi jelenségnek. A négybetűs trágárkodást először John Lennon egyik dalában hallhatták a popzene kedvelői. 

A Working Class Hero (A munkásosztály hőse) című nóta John Lennon dala az 1970- es John Lennon/Plastic Ono Band című albumról, amely a Beatles felbomlása utáni első lemeze a zenésznek. 

A szigorúan politikai indíttatású dalszöveget a korabeli társadalmi különbségek hívták életre. Lennon szerint arról van szó, hogy a munkásosztálybeli embereket, velük együtt őt is, a középosztályba, a „gépbe“ dolgozzák be. Az Ultimate Classic Rock kritikusa, Nick DeRiso Lennon egyik legjobb, legőszintébb politikai dalának minősítette az alkotást.

 

1973-ban Harley Orrin Staggers, az Egyesült Államok egyik képviselőjének füléig is eljutott a szöveg és panaszt nyújtott be a Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz (a hazai Médiatanácshoz hasonló szervezet) és azt kérte, sújtsák börtönnel annak a rádióállomásnak a vezetőjét, amely lejátssza a számot. 

A pert elvesztette Staggers, de a bostoni WBCN betiltotta dalt a „fuck" szó használata miatt. Ausztráliában úgy adták ki az albumot, hogy eltávolították a számból a vitatott kifejezést, és a szöveget is cenzúrázták a belső borítón. Az amerikai kiadás azonban nem cenzúrázta a dalszöveget, sem az albumon, sem a belső tokján. 

Forrás: Quora