maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia

A magyar zseni nem más, mint a golyóstoll feltalálója, aki nélkül ma nem olyan lenne a világ, amilyen.

Minden magyar ember büszke lehet arra, hogy a golyóstollat Bíró László József újságíró találta fel. A budapesti születésű innovátor 1938-ban szabadalmaztatta az első golyóstollat Argentínában, ahová a II. világháború alatt emigrált. Az általa kifejlesztett eszköz gyorsan népszerűvé vált, mivel sokkal simábban és gyorsabban lehetett vele írni, mint a hagyományos töltőtollakkal.

A golyóstoll egyszerű, de zseniális találmány

Az íróeszköz működése egyszerű és hatékony mechanizmuson alapul: a belsejében található egy tintapatron, amely tartalmazza a speciális, viszkózus tintát. Ez a tinta sokkal sűrűbb, mint a hagyományos töltőtoll tintája, így kevésbé hajlamos a szivárgásra és gyorsabban szárad. A toll hegyén egy kis fémgolyó van, amely szabadon forog a tartóban. Ez általában rozsdamentes acélból vagy kemény ötvözetből készül, hogy tartós és kopásálló legyen. Írás közben a golyó forog, és ezzel a mozgással a tintapatronból a tinta a golyó felületére kerül, ami ezután a papírra viszi a tintát, amikor érintkezik vele.

A golyó és a tartó közötti szoros illeszkedés megakadályozza, hogy a tinta visszafolyjon a patronba, valamint lezárja a toll hegyét, amikor az nincs használatban, hogy megakadályozza a tinta száradását vagy szivárgását.

Miért nem Magyarországon született meg a találmány?

Az 1930-as évek végén Európában egyre feszült politikai helyzet alakult ki, különösen a zsidók számára. Bíró is zsidó származású volt, ezért úgy döntött, elhagyja Magyarországot, hogy elkerülje a náci üldöztetést és a háború borzalmait.

Argentína akkoriban viszonylag stabil és fejlődő gazdasággal rendelkezett, ami kedvező környezetet biztosított az új vállalkozások és találmányok számára. Bíró jobb lehetőségeket látott találmányai kifejlesztésére és piaci bevezetésére a dél-amerikai országban és igaza is lett. Választott hazájában, Argentínában olyan tiszteletet vívott ki magának, hogy születésnapja, szeptember 29. az argentin feltalálók ünnepe. A golyóstoll mellett további 30 találmányát jegyzik. 

Közvetlenül 1985. október 25-én, Buenos Airesben bekövetkezett halála előtt is tudományos munkát folytatott. 2016-ban, születésének 117. évfordulóján a Google az ő tiszteletére változtatta meg keresőjének logóját. A golyóstoll történetének kalandos históriájáról 2001-ben Moldova György írt könyvet, A végtelen vonal címmel.

Az egyik legismertebb, Magyarországról szóló imázsfimben - több más magyar siker mellett - helyet kapott természetesen Bíró László találmánya is: