Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Melyik a második legnagyobb magyar város? Biztos, hogy rosszul tudod
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Nagyon széles skálán mozognak a magyar földrajzi legek, van egy, amely megtévesztő lehet.

A kvíz manapság egy nagyon népszerű műfaj, amely újra és újra visszatér a tévéképernyőkre is Magyarországon. Egy olyan interaktív játék, amely nagyon is bevonja a közönséget, miközben a műsorban óriási tétje van annak, hogy a játékos a helyes megfejtést jelöli-e be, hiszen százezrek, milliók vagy tízmilliók múlhatnak a tudásán vagy éppen azon, hogy helyesen tippel-e.

Az egyik legtöbbször visszatérő és nagyon kedvelt témakör a magyar földrajz, amelyben a legtöbb játékos otthon érzi magát. Az iskola tanulmányaink is arra predesztinálnak minket, hogy azt higgyük, ez az a témakör, amelyben a legkevésbé számíthatunk meglepetésre a kérdések frontján. 

Mégis melyik a második legnagyobb magyar város?

Az a város, amely a magyar főváros, Budapest után a legnagyobb. Területileg.

A legtöbben azonnal rávágnák, hogy Debrecen. sokan pedig Miskolcra és Szegedre szavaznának, és elsősorban azért, mivel a lakosságot veszik alapul még akkor is, amikor a kérdés a területre vonatkozik. Ám a helyes válasz ebben az esetben más. Ám érdekes kérdés az is, hogy lakosságszámot tekintve a történelem folyamán hogyan alakult a toplista Magyarországot tekintve. A HunStats ebben segít nekünk, ám ebben a statisztikában nincsenek például benne azok a magyar városok,

amelyek a trianoni békediktátum előtt az országhoz tartoztak, később pedig más országok legnagyobb városai közé kerültek.

Szlovákia esetén például a második legnagyobb szlovák város, Kassa is nagyobb a lakosságszámot tekintve, mint a második legnagyobb magyar város, Debrecen. Kassa lakossága ugyanis 240 ezer fő, míg Debrecené 200 ezer fő. Románia esetén pedig Kolozsvár és Temesvár a második és harmadik legnagyobb városok.

Mindkét település lakosságszáma 300 ezer fő felett van.

De mégis területileg melyik a második legnagyobb magyar város?

Hódmezővásárhely.

A Csongrád-Csanád vármegyei település alig marad le Budapest mögött. Hódmezővásárhely 487 négyzetkilométer (48 ezer hektár), míg Budapest 525 négyzetkilométer. Hódmezővásárhely óriási külterületekkel rendelkezik, ennek köszönhető második helye a listán. A kiterjedt tanyásodás miatt növekedett ekkorára a város külterülete.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa