Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Macskaarcú virágokkal csapják be a vásárlókat az interneten, már rengetegen bedőltek
Borítókép:  E-bay
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A virágok nagy népszerűségre tettek szert, aztán kiderült, hogy a képeket mesterséges intelligencia generálta.

A közösségi médiában számtalan vicces és egyben dühítő videó kering azokról a termékekről, amelyeket távoli gigawebshopokból rendeltek a jóhiszemű vásárlók, de a megérkezett árucikk még csak távolról sem hasonlított arra, ami a képen volt. A népszerű amerikai internetes aukciós weboldal, az e-Bay oldalain is belefuthatunk olyan megrendelésbe, amit később megbánunk. Mostanában például igen népszerűek azok a virágmagok, amelyek egy macska arcára hajazó virágzattal hálálják meg a törődést. És ezt sokan el is hiszik.

Mint kiderült, a mesterséges intelligencia által generált képeken a virágok valóban macskára hasonlítanak. A „különleges növénynek” neve is van: káprázatos macskaszem. A magokat meglehetősen borsos áron lehet beszerezni, egy csomag 24 fontba kerül, azaz valamivel több, mint 10 ezer forint a vételára. Persze vannak, akik bármennyit megadnának ezért a csodás látványért, elvégre ritkán virítanak színes kiscicafejek egy cserépben. 

Az átverés és a hamis képek szerte a közösségi oldalakon keringenek, köztük a Facebookon, a Redditen és az X-en is. Egy vásárló nemrég vette a fáradságot és felvette a kapcsolatot az e-Bay-jel, azt kérte, hogy tegyenek valamit a csalók megfékezésére.

A képeket két mesterséges intelligencia-észlelő eszköz is szkennelte, és bár szemmel is jól látható, szoftveresen is megerősítést nyert, hogy az MI készítette a megtévesztésre alkalmas fotókat.

A macskaarcú virágok akkor kaptak nagyobb figyelmet, amikor egy felhasználó feltöltötte a képeket a National Geographic Wild Planet nevű csoportjába és a poszt több mint 80 000 like-ot, valamint több tízezer megosztást hozott az oldalon. Olyan is akadt, aki felvásárolta volna az összes magot, az előállító üzemmel együtt. A csoportnak egyébként több mint 1,4 millió tagja van, de a neve ellenére nem áll kapcsolatban a National Geographic amerikai természetvédelmi csatornával. 

Kiderült, hogy a legtöbb vásárló nyugdíjas korú nő volt. 

Olyanok is akadtak, akik nyereséges üzletet láttak a dologban, így a megrendelt magokat igyekeztek drágábban továbbadni más weboldalakon. Mire az e-Bay cselekedni kezdett, már több száz csomag virágmag kelt el. Akikhez pedig nem jutott el az átverés híre, vélhetően már elültették a magokat és most azt várják, hogy kivirágozzon.

Forrás: The Sun

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa