Divatos konyhai eszközzé vált Magyarországon is a forrólevegős sütő, alighanem ezen a karácsonyon is sokan kaptak Air Fryert ajándékba. Néhány kockázati tényezővel azonban itt is számolni kell.
Egyre több konyhában találjuk meg az Air Fryer nevű berendezést, vagyis a forrólevegős sütőt. Nem új találmányról van szó, hiszen az amerikai haditengerészetnél már 1944-ben szolgálatba állítottak ilyeneket, illetve később az utasszállító repülőgépeken is megjelentek.
Modern változatának kifejlesztése a holland Fred Van Der Weij nevéhez fűződik. 2008 környékén készült el az Air Fryerrel, a terméket 2010-ben mutatták be a szélesebb közönségnek, és az gyorsan népszerűvé is vált.
A forrólevegős sütő előnye, hogy minimális zsiradékkal (vagy teljességgel anélkül) működik, az ételt a befújt forró levegő varázsolja késszé. Alkalmazhatók panírozott finomságokhoz, hasábburgonyához, halakhoz, egytálételekhez, grillekhez, sőt süteményekhez és tésztákhoz is. Vagyis egy csomó olyan ennivalóhoz, amit a modern ember fogyaszt, ráadásul az Air Fryer étellel érintkező elemei mosogatógépben tisztíthatók.
Úgy tűnik azonban, hogy a „csodagép” fölött is kezd beborulni az ég, egyre nyilvánvalóbbá válnak az egészségügyi hátrányai. Annak idején a szintén varázslatosnak tartott teflonbevonattal is ez történt, így nem csoda, hogy a forrólevegős sütőt is utolérte a „végzet”.
Sajnálatos módon az Air Fryer használata esetében is felmerült a fokozott rákkeltő kockázat. Rendszeres alkalmazása növelheti a koleszterin oxidációs származékainak (COP) szintjét a halételekben, márpedig ezt
Valószínűleg többen hallottak már a policiklusos aromás szénvegyületekről (PAH), amelyek szintén mérgezőek, és például fa, dohány, szén elégetésével koncentrálódnak. Úgy tűnik, ilyenek az Air Fryer működtetése közben is keletkeznek, bár kisebb a kockázata, mintha hagyományos növényi olajokkal sütnénk.
Szakemberek szerint, ha csak kevés zsiradékot teszünk a gépünkbe, nem használjuk fel többször az étolajat, illetve elkerüljük, hogy az Air Fryer által esetlegesen termelt füstöt belélegezzük, akkor a forrólevegős sütő sem ártalmasabb a szervezetünkre, mint más alkalmazott konyhai eszközök.
A mikrohullámú sütő alighanem veszélyesebb az Air Fryernél, hiszen sugárzással melegíti fel az ételeket. A forrólevegős sütő viszont a hőt ventilátorral termeli, és a konvencionális sütőkhöz hasonlóan keringteti azt.
Hasznos tippek a forrólevegős sütő használatához: