maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  YouTube (screenshot)

Eddig nem volt más választás, mint kidobni a zsírtól vöröslő műanyag dobozokat, de mostantól egy ügyes házi praktikával azokat is megmentheted.

A koronavírus-járvány idején nagy lendületet kapott az ételkiszállítás. Megsokasodtak a futárok, az emberek pedig gyorsan megszokták, hogy a finomságok házhoz érkeznek. Ráadásul nem is méregdrágán, hiszen már 2000 forint körül komplett menüt lehet rendelni.

Megsokasodtak a műanyag dobozok is a háztartásokban, és sokan lelkiismeretesen elmosogatják és félreteszik őket, hátha jók lesznek még valamire. Biztosan többeknek ismerős a probléma, miszerint a paradicsomot vagy fűszerpaprikát tartalmazó, zsíros ételek olyan alaposan megfogják a dobozok belsejét, hogy nem marad más megoldás, mint a kukába dobni azokat.

Az internet népe azonban erre is ismer okos praktikát. A közösségi médiában futótűzként terjed az a videó, amely megmutatja, hogyan tudjuk megmenteni a legocsmányabban összekent műanyag dobozokat is.

Kipróbáltuk – és tényleg működik!

Nem kell mást tenni, mint egy kis vizet önteni a dobozba, aztán mosószert, és végül – itt jön a csavaros trükk – egy fél „szelet” papírtörlőt is tegyünk bele a vízbe. Zárjuk le a dobozt, és rázzuk meg alaposan, mintha csak koktélt készítenénk.

Látni fogjuk, ahogy az edény fala szép tisztává változik – feltehetőleg a papírtörlő szívja magába a vörös zsiradékot, ezért azt semmiképpen se hagyjuk ki a dobozból.

Az ételek-italok ma ismert műanyag csomagolási módja egyébként az 1970-es években kezdett széles körben elterjedni. Akkor jelentek meg a vonalkódok is a kiskereskedelemben, ami nagy lökést adott a ma sokat átkozott PET-palackok térhódításának.

Ami pedig az étel-házhozszállítást illeti, valószínűleg sokan hallottak róla, hogy elsőként erre 1889-ben Nápolyban került sor. I. Umbertó olasz király és felesége, Savoyai Margit (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia) éppen a városban tartózkodtak, amikor kedvük szottyant megkóstolni, mit eszik a nép.

Rafaele Esposito híres pizzája mellett döntöttek, a mester pedig a jeles alkalomból speciális „nemzeti” pizzát alkotott. A zöld bazsalikom, a fehér mozzarella és a piros paradicsom az olasz trikolórt idézték, így született meg – a királyné után elkeresztelve – a Margherita pizza.

Itt a dobozmosó trükk: