maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

Noé bárkája igazán fantáziátlannak hat a sumér mítoszok mellett. 

A sumér civilizáció, amely a mai Irak területén alakult ki, nemcsak a mezőgazdaság és az írás feltalálásával írta be magát a történelembe, hanem lenyűgöző mitológiájával is. A sumér mitológia egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb szereplői az Anunnakik, akiket egyes elméletek szerint földönkívüli istenekként tiszteltek.

Ki voltak az Anunnakik?

Az Anunnakik a sumér mitológia szerint istenszerű lények voltak, akik az égből érkeztek. Nevük az "Anu" (ég) és "ki" (föld) szavakból ered, ami már önmagában utal kozmikus eredetükre. A sumér írások szerint ezek az istenségek óriások voltak, akik hatalmas tudással és erővel rendelkeztek. Ők teremtették az embereket, hogy szolgálják őket és végezzék el a földi munkát.

A sumér mítoszok egyik legismertebb története az özönvíz, amely meglepő hasonlóságokat mutat a bibliai Noé történetével. A sumér változatban az Anunnakik özönvizet küldtek a földre, hogy megtisztítsák azt a bűnös emberektől. Az óriások, akiket a sumérok "nefilimeknek" neveztek, szintén részei voltak ennek a mítosznak. Ezek az óriások a legendák szerint hatalmas erővel és bölcsességgel bírtak, de arroganciájuk miatt az istenek haragját vonták magukra.

A sumér királylista egy ősi agyagtábla, amely az uralkodók nevét és uralkodási idejét tartalmazza. Néhány király állítólag több ezer évig uralkodott, ami a történészek szerint valószínűleg szimbolikus jelentéssel bír, és nem szó szerint kell értelmezni. Az egyik leghíresebb király, Alulim, állítólag 28,800 évig uralkodott, ami nem kis teljesítmény - bár valószínűleg nem volt sok szabadideje.

Az Anunnakik és a modern elméletek

Az Anunnakik történetei az idők folyamán számos modern összeesküvés-elmélet alapjává váltak. Egyesek szerint ezek a lények földönkívüli látogatók voltak, akik genetikai kísérleteket végeztek az embereken. Ezek az elméletek gyakran átfedik az úgynevezett "ősi űrhajós" elméletet, amely szerint a földi civilizációkat fejlett idegen lények látogatták meg és segítették fejlődésüket.

Míg a sumér mítoszok és az Anunnakik történetei lenyűgözőek és misztikusak, elgondolkodtató, hogy mi lenne, ha ezek az óriások ma élnének közöttünk. Elképzelhetjük, ahogy egy Anunnaki próbálna beilleszkedni a modern világba, mondjuk egy hétköznapi munkanapon: "Ma reggel majdnem lekéstem a munkát, mert a piramisomat eltorlaszolta a forgalom. Mindenki parkolni akar valahol!"

A sumér mitológia alapos ismerője, Száraz György nagyszerű összefoglalója a témáról: