Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Egy egész évre leáll a lengyel autópálya építése, az okok tízezer évvel ezelőttre vezetnek
Borítókép:  GDDKiA Katowice / Twitter
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A lengyel régészek évezredekkel ezelőtti települések nyomaira bukkantak.​

Egy évet csúszik az legújabb autópálya építése Lengyelországban, miután a régészek tízezer évvel ezelőtt élt emberek nyomaira bukkantak. Számos vas- és bronzkori tárgy is előkerült a tervezett nyomvonal alól. A lengyel Országos Közutak és Autópályák Főigazgatósága áprilisban bejelentette, hogy a Jawiszowice nevű falu körül két helyszínen fedeztek fel ősi településre utaló leleteket, a déli Małopolska tartományban.

A tartományi műemlékvédő régészeti kutatás során a bronzkornál is jóval régebbi, 7000-10 000 évvel ezelőtti települések nyomait is megtalálták. 

Az egyik helyszínen hat tárológödröt fedeztek fel, melyek pinceként szolgálhattak. Továbbá lakóépületek részeként, földbe vert faoszlopok maradványait találták meg.

Ugyanitt későbbi korból, az időszámításunk előtti 1110-400 körüli időkből származó, bronz- és vaskori agyagedények is előkerültek.

A második helyszínen, néhány száz méterrel távolabb, újabb tároló helyiségekre, faépítményekre bukkantak a kutatók. 

Emellett három kovakő műtárgyat találtak, köztük egy kifinomultan megmunkált nyílhegyet és két tucat edénytöredéket.

A leleteket a mierzanowicei kultúrához tartozóként azonosították, amely a korai bronzkorban, i.e.: 2300-1800 körül volt jelen a területen.

A régészeti helyszín feltárása miatt a lengyel kormány úgy döntött, leállítják az útépítést Oświęcim város és Dankowice község közötti. A befejezés várható időpontja így 2024 júliusáról 2025 júniusára tolódott.

Hazánkban egy mentős bukkant rá néhány különleges bronzkori leletre

Rózsás Péter amellett, hogy bajba került embereken segít, szenvedélye a régészet. 

Az Országos Metőszolgálat tájékoztatása szerint:

Rózsás Péter celldömölki mentőápoló bajtársunk 16 éve szolgálja hivatását, ám az életmentés mellett másik nagy szenvedélye a régészet. Rózsás bajtárs a földben rejtőző régmúlt kincseinek lelkes mentésével is foglalkozik, önkéntesként régészeti feltárásokon vesz részt és a Somló hegyen végzett legutóbbi kutatás alkalmával egy körülbelül 3000 éves bronzkori leletegyüttesre talált

– írták a Facebookon.

Forrás: Notes from Poland
 

 

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa